Taxa hotelieră și impozitul pe clădiri, piedici în calea investițiilor! Patronii de hoteluri spun că profitul a scăzut dramatic

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Antreprenorii din industria ospitalității timișorene și-au expus nemulțumirile în cadrul unei dezbateri publice organizate la Primăria Timișoara. S-a discutat despre proiectul de hotărâre care prevede stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul 2020.

Datele arată că Timișoara este polul turismului de business din zona de vest a țării, iar anul 2021 va fi unul extrem de important cel puțin din acest punct de vedere. Cu titlul „Capitală Europeană a Culturii” în brațe, orașul de pe Bega are mari șanse să încline balanța și să devină și o destinație de vacanță. Pentru asta este nevoie de spații de cazare și mâncare cu condiții de top la prețuri accesibile, lucruri pe care patroni din domeniul ospitalității riscă să nu le mai poată pune la dispoziție.

Taxa hotelieră, introdusă anul trecut, și majorarea impozitului pe clădiri îi împiedică pe antreprenori să investească în afacerile pe care le conduc. Reprezentanții din industrie au luat cuvântul în cadrul dezbaterii publice și i-au cerut lui Nicolae Robu să aplece privirea asupra acestor două taxe.

„Pentru noi, taxa hotelieră de 2% este foarte mult. Suportul nostru de clienți îl reprezinta clienții de business. Ne dorim să fie și clienți din zona turistică în viitor, dar deocamdată sunt cei din zona de business cu care nu putem negocia și modifica contractele, iar această taxă a căzut în sarcina noastră. Profitul în această zonă este de 9% și 10%. Acesta este maximul de profit real pe care îl poți obține în industria ospitalității. Toate aceste taxe ne afectează din punct de vedere al dezvoltării. Hai 1%, dar 2% e mult. Putem să punem în practică acest lucru după ce Timișoara devine atracție turistică. Și impozitul pe clădiri s-a dublat. Asta înseamnă cu noi nu mai putem investi și nu ne putem pregăti pentru Capitală Culturală Europeană”, a explicat Corina Macri, reprezentant al Asociației Patronale Horetim.

Cu probleme fiscale mari se confruntă mai ales reprezentanții afacerilor mici. Dacă anul trecut și-au permis să investească în renovări, anul acesta abia dacă mai există urmă de buget de investiții. „Am venit să vă spun că, în comparație cu anul trecut, acest impozit pe clădiri nu numai că a diminuat foarte mult profitul, ci a șters cu totul bugetul de investiții. Pe mine, neavând un profit foarte mare, mă afectează extrem de mult și nu mai pot să investesc. Când intram în sărbătorile de iarnă se făceau renovări, anul acesta nu mai pot să fac nimic decât dacă aduc bani de acasă sau de la bancă. Sunt business-uri care se sting”, a mai spus și Daniel Țucu, administratorul unei afaceri mici. 

1000x100 (3)

Nicolae Robu a explicat că în ceea ce privește impozitul pe clădiri nu se va mai face nicio modificare și nu se poate aplica diferențiat, pe tipuri de activități, pentru că legea nu permite. Legat de scăderea taxei hoteliere, edilul a dat asigurări că se va ocupa, dar nu garantează că va fi scăzută.

„Această taxă este menită să servească orașul. Plusul de venit care se obține din această taxă hotelieră se folosește pentru promovarea turismului în oraș, direct sau indirect. Vom analiza bugetul per ansamblu și vom decide în consecință. La impozitul pe clădiri, acolo lucrurile rămân cum au fost rânduite”, a spus Nicolae Robu.

În ceea ce privește taxele și impozitele pentru anul 2020, primarul orașului a spus că nu se vor mai face majorări.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/