Taxă de înfrumuseţare, dar gunoaiele nu dispar! Locuitorii din Moșnița Nouă sunt furioși pe cei care conduc

Nemulţumire mare în Moşniţa Nouă din partea locuitorilor faţă de o taxă locală suplimentară, denumită „de înfrumuseţare”, pe care trebuie să o plătească. Cetăţenii din comuna limitrofă Timişoarei spun că plătesc acea taxă care nu se reflectă și în aspectul comunei şi ne-au trimis la redacţie o serie de poze cu mormanele de gunoaie care zac în comună. În aceste condiţii ei se întreabă: „pentru ce plătim acea taxă?”

Taxa de aproximativ 40 de lei pe gospodărie pentru „înfrumuseţare”, introdusă anul trecut, din spusele reprezentanţilor administraţiei locale, a încins spiritele în comună. Cetăţenii sunt nemulţumiţi că plătesc suplimentar, iar gunoaiele din comună nu dispar. Imaginile sunt sugestive.

„Mi se pare absurd faptul că trebuie să plătesc această taxă de înfrumuseţare în condiţiile în care imaginile de la faţa locului, respectiv din comuna Moșnița Nouă, arată o realitate dezolantă și în discordanţă cu această taxă! Menţionez că sunt locuitor al comunei şi atât eu, cât și vecinii mei, de ani de zile, ne confruntăm cu ignoranța şi incompetența actualei administrații pe care o considerăm nepăsătoare, lipsită de profesionalism, incompetentă și incapabilă să administreze comuna.”, a declarat, pentru Express de Banat, George Proca, locuitor al comunei Moşniţa Nouă.

Nemulţumirile locuitorilor faţă de noua taxă, care nu reflectă realitatea din comună, sunt exprimate şi în mediul online. Într-un grup de Facebook al comunei, un locuitor arată imaginile dezolante din localitatea Moşniţa Veche, sat aparţinător comunei, însoţite de un mesaj îndreptat spre autorităţile locale.

„Dragi moşniţeni, autorităţile locale vorbesc tot timpul despre majorări de taxe şi impozite şi au impus multe alte tarife pentru servicii noi. Un bun exemplu ar fi taxa de modernizare şi înfrumuseţare a Comunei Moşnița Nouă din data de 23.01.2020 şi taxa de salubrizare curățenie de primăvară-toamnă. Deși plătim aceste taxe, se pare că resturile vegetale şi alte deşeuri sunt aruncate în această groapă de gunoi din Moşnita Veche, care pare să devină un focar de infecţie pentru comuna noastră sub ochii autorităţilor locale. Dragi aleşi locali, dacă asta înseamnă pentru voi modernizare şi înfrumuseţare, atunci îmi cer eu scuze şi îmi văd de drum.”, scrie Gerald Simonis, un alt locuitor al comunei.

Cei care conduc comuna spun că lupta lor împotriva celor care aruncă gunoaie în locuri nepermise datează de mulţi ani şi că nu au reuşit să stopeze fenomenul. Aceştia recunosc faptul că denumirea taxei nu a fost foarte inspirată şi explică scopul ei.

„Sunt de 12 ani în comună şi duc o luptă infernală împotriva acestui fenomen, abandonarea deşeurilor pe locurile publice şi private. Taxa de înfrumuseţare a fost introdusă anul trecut, este în jur de 40 de lei pe gospodărie şi poate că formularea ei a fost puţin greşită. Prin acea taxa ne-am propus să amenajăm un centru de colectare a deşeurilor care nu sunt colectate de societatea Retim. Suntem în faza de achiziţionare a containerelor speciale. Ţinând cont că suntem aproape de Timişoara, avem cinci drumuri de acces în comună. Vreau să subliniez că nu doar cetăţenii din comună aruncă. Avem un sistem de supraveghere şi monitorizare, dar nu acoperă toate punctele deoarece administrăm o comună de 6.800 ha. Mai mult decât atât, avem pe raza comunei un sistem de irigare şi desecare, foarte multe canale unde din anii ’90 nu s-a mai intervenit la curăţare. Am avut demersuri să le preluăm în administrare ca să ne putem ocupa, dar nu am avut succes.”, a precizat Gheorghe Kadar, viceprimarul comunei Moşniţa Nouă.