FOTO. O timișoreancă a fascinat italienii cu un design de bijuterie după conceptul lui Brâncuși

Maria Tomescu, masteranda facultății de Arte și Design UVT, s-a clasat pe locul 3 în cadrul competiției internaționale Art&Design Competition 2020, organizată de Accademia Riaci din Florența. Timișoreanca a propus un concept contemporan de bijuterie, care îmbină cultura românească și cea italiană, și care a impresionat juriul internațional.

Să o cunoaștem pe artistă

Maria Tomescu este masterandă în anul I la specializarea Design de Produs a Facultății de Arte și Design UVT. Maria are mai multe experiențe internaționale și naționale de creație, unde a fost apreciată de juriu. La Florența, timișoreanca a prezentat un design ce îmbină cultura românească și cea italiană. „Faptul ca lucrarea mea a fost apreciată și premiată de un juriu internațional mi-a demonstrat că munca depusă în anii de studiu a meritat din plin. Concursul are o semnificație importantă, deschizându-mi noi oportunități, oferindu-mi mai multă încredere și curaj în demersul meu creativ. Prin această experiență am reușit să uimesc printr-un design contemporan, elegant prin simplitate. La baza conceptului au stat câteva cerințe, cea mai importantă era să creăm o legătură între țara din care provenim și Italia. Între cele două țări există numeroase legături, însă eu am rămas «prinsă» în trecut, la arhitectura și sculptura spectaculoasă ale acestora. Operele Coloana Infinitului și Scările Bramante descriu conceptul de infinit, prin forme inovatoare, simple prin eleganța lor, ce au marcat istoria artelor, fiind în continuare o inspirație pentru noi. Abordând cele două subiecte am reușit să creez bijuteria, oferindu-i o personalizare printr-un design unic”, ne-a mărturisit Maria Tomescu.

În anii de facultate, Maria spune că a dobândit abilități în modelarea și printarea bijuteriilor în 3D a bijuteriilor, un domeniu destinat creativității și dezvoltării de noi concepte. Maria nu este la prima experiență în domeniu. „Entuziasmul pe care l-am avut de fiecare dată când am reușit să progresez, experiențele dobândite fie prin concursuri sau expoziții naționale și internaționale, toate acestea au reprezentat demersul meu creativ. Un alt concurs internațional ce m-a făcut să fiu plăcut surprinsă a fost Hong Kong Fei Cui Design Biennial Contest 2019, unde conceptul propus a primit Premiul de Merit”, ne-a mai spus Maria. Ea a participat și la Expoziția Internațională International Ocean Art Festival 2018 și 2019, dar și în alte proiecte de design de bijuterie sau expoziții la nivel național, de care este mândră.