Tariful pe caz ponderat, mult sub cel real în sistemul sanitar cărăşean

Valoarea tarifului pe caz ponderat a devenit o mare nemulţumire pentru managerii unităţilor medicale din Caraş-Severin. Se pare că suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate per pacient nu acoperă cheltuielile materiale ale ambulatoriilor. 

Deşi reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi-au făcut temele din punctul de vedere al asistenţei medicale pentru a obţine o finanţare mai bună, lucrurile stau în loc. Principala problemă a sistemului sanitar cărăşean o reprezintă subfinanţarea per pacient prin tariful pe caz ponderat care, în loc să crească aşa cum ar fi trebuit, este total insuficientă. Cu 1.444 de lei per pacient rezolvat abia se plătesc utilităţile.

,,Din această sumă pe care o încasăm de la Casa de Asigurări de Sănătate şi care reprezintă 80% din bugetul de venituri ale Spitalului Judeţean, se plătesc utilităţile (apă caldă, curent, mâncare, materiale sanitare). De exemplu, în zece zile de spitalizare, pacientul consumă tariful pe caz ponderat, cheltuind aproximativ 1.500 lei per pacient. Deci nu ar mai rămâne bani nici pentru medicamente, nici pentru manoperele pe care le facem la nivel înalt, cum alte spitale din zonă nu fac, dar primesc mai mult decât noi. Uneori, cheltuielile ne sufocă pe chestiuni care nu sunt întotdeauna în directă relaţie cu pacientul”, a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul spitalului reşiţean.

Alte spitale, mult mai favorizate

Din cauza unei denumiri mai specifice, se pare că anumite unităţi medicale din ţară beneficiază de un tarif ponderat mai mare. ,,Pe lângă acest tarif ponderat care este mult mai mare decât la noi, anumitor spitale li se achită prin program naţional şi tot consumul la nivel de secţie de terapie intensivă, ceea ce e mare lucru. În jur de 40% din consumul de medicamente pe spital reprezintă terapie intensivă. Asta înseamnă o finanţare de 40% la medicamente în plus, ceea ce nu este neglijabil. Este simplu să facem performanţă, unii primesc foarte mult, iar alţii nimic. Un exemplu este spitalul din Deva, care primeşte 1800 de lei”, explică dr. Jaro Marşalic, director medical la spitalul judeţean.

Oficialii iau măsuri

Autorităţile judeţene nu stau cu mâinile în sân şi caută soluţii pentru ca această problemă să dispară din Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. „Se poate face o reevaluare a situaţiei  numai prin ordinul ministrului. Noi am întreprins măsurile necesare. Urmează ca directorul Secășan și Cristian Bușoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, să poarte discuţii cu ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu în acest sens”, a spus Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În prezent, spitalul reşiţean are contractaţi cu Casa de Asigurări de Sănătate, în luna decembrie, 20 de pacienţi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/