Datoriile au pus lacătul pe Protopopiatul Oravița!

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Datoriile pe care le-au adunat Episcopia din Caransebeș și protopopiatele din Caraș-Severin au plasat lumea bisericească pe lista celor mai mari restanțieri ai județului la bugetul de stat. Desființarea Protopopiatului Oravița ridică semne de întrebare asupra adevăratelor motive pentru care s-a optat pentru această decizie.

Speculațiile care au apărut odată cu desființarea Protopopiatului Oravița nu sunt deloc blânde. Modelul firmelor alfate în insolvență, care se închid pentru a scăpa de datorii, se pare că se aplică și în cazul lumii bisericești. Gurile rele sunt de părere că soluția aleasă pentru a scăpa de datoriile de peste 3,7 milioane de lei a fost desființarea nefondată a Protopopiatului de la Oravița. Această decizie nu este doar o problemă de natură financiară. Odată cu dispariția instituției, a pierit și o parte a istoriei bănățene, întrucât Protopopiatul din Oravița a fost unul dintre cele mai vechi din partea de vest a țării, fiind atestat documentar încă din secolul al XVIII-lea.

Ce spun oficialii Episcopiei Caransebeș
De cealaltă parte a baricadei, reprezentanții Episcopiei din Caransebeș definesc desființarea Protopopiatului din Oravița ca pe o măsură de natură socială. ,,Datoriile Episcopiei Caransebeș și ale protopopiatelor din județ sunt în eșalonare de un an de zile. Episcopia din Caransebeș se află cu plata la zi a vechilor arierate. În ceea ce privește desființarea Protopopiatului de la Oravița, a fost vorba despre o modificare de natură socială. Din punct de vedere social, zona Oraviței a scăzut și s-a constatat o necesitate mai mare în zona Clisurii Dunării. S-a constatat că este necesară înființarea unui protopopiat la o distanță mai mare de Reșița, fiindcă s-a considerat că problemele din zona Moldova Nouă pot fi gestionate mai bine de către un protopopiat. În viitor vor fi și alte modificări ale granițelor protopopești în concordanță cu necesitățile ce se sesizează la nivelul județului, la modificările sociale ce au loc în ultima perioadă. Probabil că în viitor vor mai fi și alte modificări ale protopopiatelor. Se vor înființa și în alte zone distincte, unde este necesar. Oricum, aceste hotărâri sunt imparțiale, luate împreună cu toți delegații din întreaga Episcopie” , a declarat Casian Rușeț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei din Caransebeș.

promovare banner maxagro

Rămâi cu Express de Banat pentru noi dezvăluiri pe acest subiect!

Foto: www.doxologia.ro

publicitate tmc 640