Tarifele pentru ridicarea deșeurilor vor scădea la Berzasca, o singură condiție însă: „dacă învățăm să colectăm corect, selectiv”

Primăria comunei Berzasca se pregătește să educe populația în vederea colectării selective a deșeurilor, lucru care îi va ajuta pe cetățeni să nu mai bage mâna adânc în buzunar atunci când operatorul de salubritate vine să ridice gunoiul.

În momentul de față, la Berzasca, „operatorul de salubritate este serviciul nostru cu personalitate juridică”, după cum a explicat edilul Furdui, tariful perceput persoanelor fizice pentru ridicarea deșeurilor de două ori pe săptămână fiind de 8 lei/lună.

Deși actualmente în comunitatea din Clisura Dunării deșeurile nu sunt colectate selectiv, edilul-șef vrea ca primul pas înspre bunul mers al lucrurilor să fie făcut prin achiziționarea unui utilaj pentru colectarea celei mai mari cantități de deșeuri pe care le poate elimina gospodăria deșeurile provenite din construcții și cele vegetale, provenite din curățenia grădinilor , urmând ca populația să fie educată înspre colectarea selectivă a deșeurilor din gospodărie, asta pentru ca în viitor, spre Lupac, să meargă doar deșeurile municipale.

Petru Nicolae Furdui dă de înțeles că este foarte greu să colectezi selectiv ținând cont de două aspecte: „nu avem stație de sortare, iar, în al doilea rând, cei care adună gunoiul de pe drumul național vin și-l aruncă, neselectiv, unde? În tomberoanele sau în pubelele din fața blocurilor comunei Berzasca”.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

Curând, primarul are de gând să doteze toate instituțiile cu cele 4 recipiente pentru colectarea selectivă și „să-i învățăm pe oameni că acea cantitate pe care o aruncă spre a fi gestionată la o groapă ecologică să fie cantitatea cea mai mică. Cantitatea mai mare trebuie să o recuperăm în bani pentru a putea acoperi diferența. Eu vreau ca acei 8 lei să ajungă, dacă se poate, la 4 lei, însă dacă mie nu-mi dai corect gunoiul selectiv, atunci îți percep, spre exemplu, 100 de lei”.

În viziunea edilului, educația în privința deșeurilor arată în felul următor: „Dacă nu am spălat, spre exemplu, o conservă de pește sau de orice altceva și o arunc laolaltă cu celelalte conserve care au fost spălate voi compromite toate celelalte conserve, iar cel care vine să-mi ridice deșeurile nu o va face pentru că nu mai poate refolosi acele conserve”.

„În momentul în care vom împământeni modul în care se aruncă deșeurile în recipientele respective, atunci vom conștientiza că așa ne respectăm pe noi și eliminăm aceste cheltuieli și efortul financiar pe care-l face fiecare familie.”, a concluzionat pentru expressdebanat.ro Petru Nicolae Furdui.

 

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/