Începând cu data de 15 iunie 2017, cetățenii din întreaga Uniune Europeană își vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleași tarife de care beneficiează în țara lor, informează Reprezentanţa în România a Comisiei Europene.
După ce Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce privește transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.
Cum funcționează roamingul în UE?
Atunci când călătoriți într-o țară străină și efectuați sau primiți un apel, trimiteți un mesaj sau navigați pe internet de pe telefonul mobil sau de pe un alt dispozitiv cu ajutorul unei cartele SIM din țara dumneavoastră de origine, utilizați serviciile de roaming. Operatorul din țara dumneavoastră de origine plătește operatorul din țara străină pentru utilizarea rețelelor sale. Tariful plătit între operatori se numește tarif cu ridicata pentru servicii de roaming. Acesta reprezintă un cost pentru operatorul din țara de origine și, prin urmare, afectează facturile finale plătite de consumatori. Acesta este motivul pentru care Comisia a depus eforturi pentru a limita tarifele cu ridicata ale serviciilor de roaming în UE, în paralel cu activitatea sa menită să limiteze în mod direct tarifele cu amănuntul plătite de consumator.
Acțiunea UE împotriva tarifelor de roaming
Începând din 2007, Comisia Europeană a contribuit cu succes la reducerea tarifului plătit de consumatori pentru serviciile de roaming. Acest lucru a schimbat obiceiurile multor europeni care anterior își închideau telefoanele mobile atunci când călătoreau. În 2013, Comisia Europeană a înaintat o propunere legislativă menită să elimine tarifele de roaming pentru cetățenii care călătoresc periodic în UE. În octombrie 2015, Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra faptului că aceasta ar trebui să intre în vigoare la 15 iunie 2017 (mai multe detalii în acest sens).
Începând cu 15 iunie 2017, veți putea să vă folosiți dispozitivul mobil atunci când călătoriți în UE la aceleași tarife ca în țara de origine, cu alte cuvinte, să beneficiați de roaming la tarife naționale, în limita politicilor de utilizare echitabilă ale operatorilor. De exemplu, dacă plătiți pentru un pachet lunar de minute, SMS-uri și date în țara dumneavoastră, orice apel vocal, SMS și sesiune de transfer de date efectuate în timp ce călătoriți în alte state membre ale UE vor fi deduse din acest volum ca și cum ați fi acasă, fără taxe suplimentare.
Eliminarea tarifelor de roaming pentru toți europenii care călătoresc în UE
Parlamentul European și statele membre au convenit, la 31 ianuarie 2017, să stabilească următoarele plafoane pentru tarifele de roaming cu ridicata: 0,032 EUR pe minut de apel vocal, începând cu 15 iunie 2017; 1 eurocent/SMS, începând cu 15 iunie 2017; reducere eșalonată pe 5 ani a plafoanelor pentru date, de la 7,7 EUR/GB (la 15 iunie 2017) la 6 EUR/GB (la 1 ianuarie 2018), 4,5 EUR/GB (la 1 ianuarie 2019), 3,5 EUR/GB (la 1 ianuarie 2020), 3 EUR/GB (la 1 ianuarie 2021), respectiv 2,5 EUR/GB (la 1 ianuarie 2022).
Operatorii de telefonie mobilă trebuie să ofere servicii de roaming la tarifele naționale consumatorilor care își au în mod normal reședința în statul membru al operatorului sau au legături stabile cu acest stat, atunci când acești clienți călătoresc periodic în UE. Dacă este necesar, operatorii le pot cere clienților lor să furnizeze dovada reședinței sau a legăturilor stabile cu statul membru în cauză.
Furnizorii de servicii de roaming pot să aplice mecanisme de control echitabile, rezonabile și proporționale, bazate pe indicatori obiectivi, pentru a detecta riscurile de utilizare abuzivă sau anormală a mecanismului de „roaming la tarife naționale“, dincolo de călătoriile periodice, precizează Reprezentanţa în România a Comisiei Europene.
Pentru a beneficia de mecanismul de „roaming la tarife naționale“ nu este necesară nicio înregistrare oficială. Începând de la 15 iunie 2017, acesta ar trebui să fie inclus în mod implicit în toate contractele de telefonie mobilă ale clienților în cadrul cărora operatorii oferă servicii de roaming. Operatorii pot să solicite consumatorilor să furnizeze dovada că țara lor de origine (de reședință) este statul membru al operatorului de telefonie mobilă.