Târg Online de Știință și Tehnologie pentru Copii. Județul Caraș-Severin, reprezentat de clubul de programare din Sacu

O serie de proiecte din sfera științei și a tehnologiei, create de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, vor putea fi văzute la standurile virtuale din zona EXPO a târgului programat să se desfășoare miercuri, în mediul online. 

Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin și Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara organizează CODE Kids FEST SUD-VEST 2020 – Târgul Regional de Știință și Tehnologie pentru Copii, în data de 21 octombrie, între orele 15.30 și 17.30, în format online.

Târgul reunește copii și bibliotecari din Gorj, Caraș-Severin și Hunedoara, trei dintre cele 19 județe din România unde se desfășoară proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”.

leader board 728 x 90 px

În Caraș-Severin, partener local este Casa Corpului Didactic, județul fiind reprezentat de clubul de programare al bibliotecii comunale din Sacu, sub coordonarea bibliotecarului Viorel Spaiuc. „Faptul că avem un club de programare într-una din comunele județului, (Sacu) este o premieră și dovedește că se fac pași pentru a oferi egalitate de șanse la educație digitală pentru copiii din mediul rural. Bibliotecile dovedesc astfel că se pot implica activ în învățarea tehnologiei și utilizarea internetului într-un mod practic, în beneficiul comunităților pe care le deservesc. Ne dorim ca participarea la acest eveniment să fie un imbold și pentru alți copii din județul nostru să se inițieze în tainele programării. Bibliotecile publice le oferă gratuit această oportunitate de învățare și dezvoltare, prin intermediul programului Code Kids”, spune Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin.

„Târgurile de Știință și Tehnologie CODE Kids FEST 2020 încununează munca de doi ani a copiilor din cadrul proiectului CODE Kids. Au muncit mult, au petrecut peste 200 de ore în care au scris linii de cod, în care au lucrat la proiectele pe care le prezintă la acest târg. Merită să vedem în ce proiecte și-au investit creativitatea și cunoștințele tehnice, să le sărbătorim evoluția și să-i sprijinim în continuare în procesul de învățare”, a precizat Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids.

Copiii din cluburile ABC Info Code Kids Țânțăreni, Kids of Future Vladimir, Code Bags Sacu, Cool Coding Brad și First Line Petrila sunt gata să le arate invitaților și membrilor juriului proiectele digitale la care au lucrat: Alarma Arduino, Motor pas cu pas, Joc de Reacție, Realizare aplicație App inventor etc. Micii coderi sunt încrezători că aceștia sunt doar primii pași în programarea viitorului.

Deschiderea oficială a evenimentului va fi transmisă live pe pagina de Facebook – Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, https://www.facebook.com/events/1314556315587875/

Proiectul „CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” este dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate, este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2.000 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în prezent în bibliotecile publice din 19 județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.