Țara te vrea mort

În România se moare cu zile, dar acest lucru este deja știut și spus mereu la știri. Un bărbat care s-a electrocutat și a suferit arsuri grave pe corp a murit după ce a fost trimis la Spitalul Județean din Constanța, apoi la Spitalul Județean din Iași, trebuia să ajungă în Belgia, dar o defecțiune tehnică a întârziat călătoria, așa că a fost trimis la Spitalul de Urgență Floreasca și în cele din urmă a ajuns la Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia. O arsură la locul de muncă s-a întins pe 64% din suprafața corpului. Mai adăugăm și infecțiile nosocomiale și ajungem la tragedie. Medicul care l-a îngrijit în Belgia, tot un român, a spus că nu a fost tratat corespunzător de către cadrele medicale din țara noastră.

Bărbatul de 51 de ani a ajuns motiv pentru demiterea ministrului Sănătății, spun social-democrații prin vocea lui Sorin Grindeanu: „Ministrului Vlad Voiculescu sunt sigur că nici nu i-a păsat de acest caz până azi-dimineață când a venit vestea tragică. Abia atunci a știut să facă ce știe mai bine: să fugă de răspundere. A anunțat că trimite Corpul de Control la spitale, deși marea problemă rămâne haosul deciziei de transfer în Belgia. De aceea îi spun acum în față lui Vlad Voiculescu: Domnule ministru, sunteți principalul vinovat moral de moartea acestui român”. Ropotele de aplauze îi ascut și mai mult limba fostului prim-ministru al României, care îl acuză pe Voiculescu de faptul că nu a folosit mecanismul de transfer al marilor arși întocmit după tragedia de la Piatra-Neamț: „Nu v-a păsat. Deși știați că transferul în maximum 48 de ore al pacientului la un spital performant este vital, ați stat nouă zile cu un om ars pe 2/3 din corp și l-ați plimbat prin toată România. Numai pentru acest caz, domnule Voiculescu, trebuie să demisionați din funcție dacă aveți onoare și demnitate”.

Aprig discursul lui Grindeanu, dar lipsit de fond, la fel ca toate vorbele politicienilor care catapultează morți înspre un partid sau altul. Să ne amintim de recursul compensatoriu? Să ne amintim că din cauza PSD au ieșit de la răcoare 6.691 de violatori, tâlhari, pedofili sau criminali? E adevărat, numărul celor închiși care au profitat de legea recursului compensatoriu ajunge la 21.000. Dar poate nu contează. În fond, oricine merită o a doua șansă. Până și Isus i-a promis unui tâlhar care s-a căit pentru păcate în timp ce era crucificat că va ajunge în Rai. Dar rata de recidivă arată că lumea nu este un basm în finalul căruia ne căsătorim cu prințese și prinți și trăim fericiți până la adânci bătrâneți. 498 de violatori, pedofili și criminali au recidivat și s-au întors în pușcării pentru 70 de omoruri, 49 de violuri, șase fapte de agresiune sexuală asupra minorilor, 369 de tâlhării și patru ucideri din culpă. Pentru acești morți, pentru copiii agresați sexual, pentru femeile violate, pentru văduvele și familiile îndoliate, l-aș întreba pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, cine și cu ce onoare și demnitate ar trebui să plătească?

Dar revenind la problemă. Medicul român care lucrează în Belgia, pe numele său Ciprian Isacu, a spus la Digi24 că avea în față o victimă pe care parcă doctorașii români au încercat să o împacheteze pentru Occident în loc să o trateze. Nu tu cremă, nu tu spălat, nu tu incizii făcute cu cap: „Mirosea și era cu niște comprese direct pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori. Nu contează că n-a avut avion, că a fost zăpadă, că avionul era mic și s-a stricat! În perioada asta, trebuiau să-l desfacă tot și să-l curețe, să-l spele! Au produse, nu pot să spun că chiar nimic nu au! Apă cu săpun! Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni! Când îmi spui că n-avem nimic, păi, atunci, Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!”. Din spusele unui conațional obișnuit cu munca într-un spital civilizat putem pune un diagnostic cadrelor medicale care l-au tratat pe marele ars: durere acută în… cot de viața unui om!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/