USR, salvamarul de serviciu care e!

Când a apărut la orizontul politicii românești, prin august 2016, tinerii aflați la mare, la soare și la distracție au exclamat la unison că USR va fi cu adevărat salvamarul României de mâine. Ceva în genul Baywatch, dar la un nivel superior. Nopți întregi au dansat și au chefuit vamaioții extaziați de declarațiile liderilor intransigenți și vizionari ce se dădeau, gen Nicușor Dan și Dan Barna. Toți visau la România curată, cinstită, fără penali în funcții publice și ținută din scurt, ca orice fată mare înaintea măritișului.

Astea sunt povești, nu-i așa? Sigur că este așa, din moment ce nici măcar Dumnezeu nu a fost în stare să creeze femeia ideală, care să fie și frumoasă, și deșteaptă, și devreme acasă. Cum să facă așa ceva USR, dacă la nici cinci ani de la înființarea Departamentului Salvamar de care aminteam, au apărut vorbe grele și de ocară, ca niște nori negri și amenințători de furtună, îndreptate spre cei care conduc partidul astăzi: oportuniştii, ipocriţii, obedienţii, aroganţii, impertinenţii și nesimţiţii. Nu o spun eu, o declară cu subiect și predicat, pe Facebook, un fost lider de la Cluj. Un altul, din București, explică de ce și-a băgat ceva în USR și a plecat scârbit: „Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR-ul, nici ca viziune, nici ca sistem de valori”. Wow, nea Barna, ce dur e omul. Parcă ar avea un baros în loc de cuvinte. Nema viziune, nema valori. Eu în locul matale l-aș călca în… cuvinte asemănătoare. Știu că ești un politician elevat și nu te cobori la nivelul lor, totuși… Dar mesajul cel mai cel l-a transmis o fostă senatoare: „Dubla măsură, ipocrizia, lipsa de transparenţă şi politica de gaşcă au devenit emblematice pentru noul USR”. Gașcă, ipocrizie! Nici de data asta nu zici nimic, domnule președinte?

Demisiile din USR sunt la ordinea zilei. Nemulțumirile au apărut (cum altfel?) după formarea alianței de la guvernare. Pretenții multe, funcții și posturi prea puține în ministere și agenții guvernamentale. Toți sau aproape toți vor să fie cât mai aproape de borcanul cu miere și cutia cu rahat. Anul trecut nu prea s-a făcut miere, albinele au muncit fără folos, cât despre o producție națională de rahat, ca pe vremurile raportărilor comuniste, nu mai poate fi vorba. De aici și nemulțumirile useriștilor care au trezit o reacție în lanț, lucru vizibil în declarații din presă și postările de pe Facebook.

Bătălia s-a dat mai ales pe posturile de secretari și subsecretari, dar unii s-ar fi mulțumit chiar și cu mai puțin, gen consilier sau chiar băgător de seamă. Acolo unde s-a putut, partidul s-a zbătut să le dea unora posturi de prefecți ori subprefecți. Nu neaparat acolo unde USR-PLUS a avut rezultate bune la alegeri, ci așa, să mulțumească pe toată lumea. Cum e în Caraș-Severin, unde, după rezultatele obținute în alegeri, organizația județeană ar fi trebuit retrogradată în liga a II-a a politicii românești. Totuși, în marea lui milostivenie, partidul unge subprefect pe unul de-al lor. E drept, ăștia din Caraș-Severin au fost copii de bun-simț, cu șapte ani de acasă, și nu au cerut cine știe ce posturi la capitală. Asta îi mai lipsea lui Barna!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/