Deputatul Pro România acuză peneliștii de diversiune! Adrian Pau consideră că tăierea pensiilor speciale este neconstituțională și va fi atacată la CCR. Parlamentarul mai spune că PNL nu vrea cu adevărat alegerea primarilor în două tururi și își asumă răspunderea pentru proiect doar pentru a face pe plac USR-ului.
Tăierea pensiilor speciale este doar o perdea de fum electorală? Pro România spune că da. Deputatul de Timiș spune că tăierea pensiilor speciale nu rezolvă problema. Adrian Pau este convins că tăierea este neconstituțională și acuză atât liberalii, cât și social-democrații că dau cu praf în ochii alegătorilor. Unul dintre argumentele parlamentarului este că tăierea afectează 4% din numărul de beneficiari de pensie specială. „Pro România nu ia parte la circul care se desfășoară astăzi în Parlamentul României. De când PNL a venit la guvernare discutăm despre două legi foarte importante. Discutăm despre tăierea pensiilor speciale, tăiere care nu reprezintă decât praf în ochi. Se referă la un segment foarte mic de persoane, aproximativ 4%. Atât PSD, cât și PNL au avut discuții în cadrul grupurilor parlamentare și cunosc foarte bine faptul că aceasta lege va fi atacată la CCR, având un pronunțat caracter neconstituțional. În acest sens spun că este doar praf în ochi pentru alegători. Astăzi ies și își asumă fiecare dintre ei că au votat tăierea. S-au îngrămădit să voteze această tăiere strict pentru a câștiga din punct de vedere electoral, nu pentru a rezolva problema.”, a explicat Adrian Pau.
Soluția celor de la Pro România este ca pensiile speciale să fie impozitate. Adrian Pau spune că un impozit global calculat nu va putea fi contestat în nicio instanță. „Singura variantă de rezolvare a acestei probleme este calcularea unui impozit global și impozitarea sa. Altă variantă pentru un venit deja câștigat și o tăiere a sa nu va avea șanse de izbândă în niciun fel de instanță. Colegii noștri care au pregătire juridică știu asta și exact pe asta marșează.”, a comentat liderul Pro România.
PNL nu vrea alegerea primarilor în două tururi?
Nici alegerea primarilor în două tururi nu îl încântă pe Pau! Deputatul spune că PNL încalcă prevederile Comisiei de la Veneția intenționat, pentru ca alegerile să rămână într-un singur tur. Adrian Pau spune că două tururi pentru primari îi dezavantajează pe peneliști și pesediști. Cu toate că PSD a anunțat o moțiune de cenzură, susținută și de UDMR, deputatul Pro România nu crede că social-democrații au voturile necesare pentru a da jos guvernul. „Dacă PNL își dorea cu adevărat alegerea primarilor în două tururi, atunci când a venit la guvernare putea să dea OUG în acest fel și să nu încalce prevederile Comisiei de la Veneția care spune foarte clar că înainte cu șase luni de un examen electoral nu se mai fac modificări în legislația electorală. Cei care pierd cei mai tare în situația asta sunt colegii de la PNL și PSD. Nici PNL, nici PSD nu își dorește alegerea primarilor în două tururi. PNL putea să o facă, PSD spune clar că nu și-o dorește. Asistăm la un circ care se va termina tot undeva pe la CCR. Eu nu cred că PSD are voturi pentru a susține moțiunea de cenzură. Pro România nu votează moțiunea de cenzură. Vom vota o moțiune când vom discuta de legi care privesc cetățenii, nicidecum pentru anumite avantaje electorale pentru un partid sau celălalt.”, a declarat deputatul.
Președinții de consilii județene, aleși de cetățeni sau consilieri?
Adrian Pau spune că motivul pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru primari în două tururi este acordul semnat cu USR pentru susținerea Guvernului. Deputatul Pro România spune că alegerea președinților de consilii județene va fi modificată printr-o ordonanță de urgență. Guvernul Dăncilă a dat o OUG pentru ca președinții să fie aleși prin votul secret al cetățenilor. Peneliștii nu sunt de acord și cer revenirea la alegerea președinților din rândul consilierilor. USR s-a poziționat contra inițiativei Guvernului Orban și consideră că votul cetățenilor conferă legitimitate președinților de CJ. „Cred că PNL a încercat să forțeze acest proiect de lege ca să dea cu praf în ochi colegilor de la USR, ei neavând o mare experiență administrativă și fiind unul dintre motivele pentru care USR a susținut actuala guvernare. Același lucru se va întâmpla și cu alegerea președinților de consilii județene din cadrul consilierilor. Acolo discuția este că, probabil printr-o ordonanță de urgență, vor proroga termenul de intrare în vigoare a legii și vor încerca să rezolve această problema. O duc cât mai târziu pentru a putea să nu mai fie atacată la CCR.”, a încheiat Adrian Pau.