Șvabii au revenit în Banat, de data aceasta în vizită oficială! Landul Baden-Wurttemberg își dorește o cooperare strânsă cu Timișoara

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

O delegație din regiunea Ostwurttemberg este în vizită zilele acestea în Timișoara. Oficialitățile din ținutul șvabilor doresc să întărească legăturile de cooperare cu Banatul, regiune cu care există o strânsă prietenie istorică. În acest sens, la Timișoara au venit secretarul de stat al regiunii, președintele Camerei de Comerț, ducele de Wurttenmberg și directorul băncii Volksbank din Stuttgart.

Vizita oficialilor șvabi va fi marcată și de un concert la biserica Millenium. Universitatea din Karslruhe, centrul industrial al Germaniei de Vest, colaborează cu Universitatea de Vest din Timișoara, iar oaspeții au fost primiți la instituția de învățământ superior. „De-a lungul istoriei, șvabii, în căutarea unui trai mai bun, au venit în jos pe Dunăre și s-au stabilit aici. Toți am devenit europeni și de aceea cred că această vizită este un semn european. Am venit aici cu muzicieni foarte bine pregătiți. Tânăra Filarmonică va susține un concert, cultura este un deschizător de drumuri. Avem colaborări cu universitatea din Karslruhe, dar și schimburi de experiență în domeniul agriculturii, cu școala de la Voiteni. Suntem foarte pasionați de Timișoara, se simte dinamica din punct de vedere al construcțiilor. Timișoara are mult de oferit din punct de vedere al construcțiilor și arhitectural, dar și din punct de vedere al vieții culturale”, a precizat Friedlinde Gurr-Hirsch, secretar de stat al Parlamentului Baden-Wurttembrerg. 

Oficialii germani au subliniat că exportul din România înspre landul lor este unul la nivel mare, mai mare decât exportul din Baden-Wurttemberg înspre țara noastră. „Ne bucurăm că suntem aici, cu această mică delegație, care este în principal pe teme culturale, dar este și despre networking, să ne cunoaștem mai bine între noi, deoarece asta duce la o bună colaborare din punct de vedere economic. Când vorbim despre Europa, economia nu are granițe și economia are nevoie de o Europă deschisă.  Am avut ieri o întâlnire, unde companii din România și Germania au putut să comunice sub aspectul că exportul din România spre Wurttemberg este foarte mare. Este foarte important să ne susținem între noi și să cooperăm”, a punctat Michaela Eberle, președintele Camerei de Comerț din landul Baden-Wurttemberg.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Ducele de Wurttemberg și-a adus aminte că a vizitat Timișoara imediat după evenimentele din decembrie 1989, ca voluntar, cu un convoi de ajutoare. „Mă bucur să fiu din nou în România. Prima dată când am fost aici era decembrie 1989. Eram student și am adus primul convoi de ajutoare spre România, înaintea Crucii Roșii, înaintea Iohaniților, înaintea Maltezilor. Am fost apoi de trei ori în următorii trei ani în România. Ultima dată am fost în România acum 25 de ani și am observat că Timișoara s-a schimbat foarte mult. Se vede că tineretul este viitorul și că fără educație nu există viitor”, a declarat ducele Eberhar Herzog von Wurttemberg. În landul șvabilor, învățământul dual este extins și la nivel universitar și se pune mare accent pe latura practică.

Rectorul UVT Marilen Pirtea a explicat de ce delegația germană a venit și la instituția pe care o conduce. „Delegația este aici ca urmare a colaborării UVT cu entități din acest land. Oaspeții cunosc implicarea noastră în zona economică, socială și a mediului de afaceri. Chiar fostul primar al Stuttgartului a fost la universitate și a avut o conferință pe tema învățământului dual. Dacă e să fiu plastic, între noi și Baden-Wurttemberg se află Dunărea. De acolo izvorăște și la noi se varsă”, a spus Pirtea.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/