Sute de bătrâni din Caraș-Severin riscă să se transforme în victime ale infractorilor. Polițiștii le sunt alături!

Cuplu de bătrâni pensionari

În județul Caraș-Severin trăiesc sute de bătrâni care sunt expuși riscului de a deveni victime ale infractorilor. Este vorba în special despre persoane vârstnice care locuiesc singure și care dețin sume importante de bani. 

În primele 9 luni ale anului 2022, efectivele de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au avut ca principală prioritate „asigurarea siguranței cetățeanului și a proprietății”, sens în care activitățile au fost orientate pentru creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală și siguranța rutieră.

La începutul anului 2022, în evidențele poliției erau 388 de persoane vârstnice cu risc de a deveni victime. În cazul acestora, polițiștii de proximitate, împreună cu cei de la posturile de poliție comunale, au întreprins o serie întreagă de activități pentru prevenirea victimizării, o atenție deosebită fiind acordată persoanelor vârstnice care locuiesc singure și care dețin valori monetare.

Pe parcursul anului, numărul vârstnicilor identificați ca făcând parte din această categorie a crescut, ajungând la 527. Până la finalul lunii septembrie, au fost scoase din evidențe 77 de persoane (fie au decedat, fie s-au mutat la alte rude sau pur și simplu nu mai era necesară menținerea lor în evidențe). Așadar, la finalul lunii septembrie se mai înregistrau 450 de persoane vârstnice potențial-victimale.

Dintre acestea, un singur bătrân a ajuns totuși victima tâlharilor. Un bărbat de 71 de ani care locuia împreună cu soția sa la Caransebeș a fost tâlhărit, la începutul anului, în timp ce se afla în fața casei. Acesta a fost deposedat de suma de 1.150 lei prin amenințări cu acte de violență de către două persoane. Hoții au fost prinși, fiind și în prezent sub incidența măsurilor preventive.

În luna septembrie, polițiștii cărășeni de la Serviciul de Ordine Publică au participat la activitatea inițiată de Asociația CLAR „O cană cu apă”, care a avut loc la Căminul Cultural din Fârliug, ocazie cu care persoanelor vârstnice le-au fost prezentate teme pentru prevenirea și combaterea victimizării.

„În perioada următoare, activitățile desfășurate de lucrătorii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor în rândul persoanelor vârstnice potențial-victimale rămân o prioritate atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.”, a subliniat Oana Maria Colța, șefa Serviciului Ordine Publică din IPJ, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, derulată luna aceasta.

oana maria colta ipj ordine publica

Prefectul Ioan Dragomir a cerut atenție sporită în ceea ce privește bătrânii, în special atunci când vine vorba despre veniturile lor.

„Am rugămintea la dumneavoastră, la conducerea Inspectoratului, ca în continuare să considerați această activitatea una dintre prioritățile IPJ Caraș-Severin. De asemenea, cunoaștem cu toții că multe dintre persoanele în vârstă sunt internate în diferite așezăminte publice sau private. V-aș ruga să acordați o atenție mai mare și situației acestor persoane, modului în care sunt folosite veniturile acestora. Am în minte cazul de acum câteva luni mediatizat destul de mult în presă în legătură pensionarul fost salariat la Finanțe. Am o curiozitate, și mi-am propus să încerc să verific chiar eu, dacă veniturile acestuia, fiindcă are venituri atât din pensie, cât și din calitatea de fost revoluționar, sunt folosite de către ONG-ul unde este internat.”, a subliniat prefectul Dragomir, amintind de situația lui Ilie Graur, prezentată pe larg de Express de Banat în luna septembrie.

CITEȘTE ȘI:

FOTO/VIDEO. Cum e ca, după o viață de om, să trăiești într-un WC public uitat de lume?

La omul sărac nici boii nu trag! Ce s-a întâmplat cu bărbatul găsit într-un WC public dezafectat din Reșița?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/