Susținerile Parchetului în dosarul „sclavilor” cărășeni exportați în Cehia, pure fabulații!

Avocații Codrin Raica și Mircea Boboșa au demontat definitiv în instanță acuzațiile reținute în sarcina unor cărășeni de la malul Dunării acuzați că ar fi exploatat mai multe persoane în Cehia, unde ar fi muncit în condiții grele, fiind plătite cu mărunțiș și cazate în condiții inumane.

Povestea cărășenilor prezentată în 4 iulie a.c. sub titlul „Sclavi” din Caraș-Severin, exploatați până la epuizare în Cehia! „Mă bătea până când leșinam!” a fost soluționată definitiv de către Curtea de Apel Timișoara cu achitarea inculpaților. În prealabil, o soluție similară pronunțase și Tribunalul Caraș-Severin. Asta în ciuda faptului că una dintre persoanele puse sub acuzare de către organele de cercetare penală își recunoscuse vina și semnase în acest sens un acord cu procurorul de caz, acceptând o condamnare cu evitarea trimiterii în judecată. „«Surpriza maximă», astfel cum a fost văzută în articolul menționat hotărârea Tribunalului Caraș-Severin, nu a fost chiar o surpriză, întrucât prin Hotărârea Nr. 1097 din 11.11.2020, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în dosar nr. 2079/115/2018 , s-a respins apelul formulat de către Parchetul de pe Lângă I.C.C.J.- D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Caraș-Severin, ca nefondat, soluția de achitare pentru clienții noștri Marcu Ion, Marcu Iasmin Sașa și Marcu Iugoslav Zoran fiind definitivă și confirmând apărările efectuate în cauză, în care am arătat că cele susținute de către Parchet sunt pure fabulații. În acest moment, nu este încă redactată Hotărârea menționată, dar achitarea a fost făcută în baza art.16 alin. 1 lit.b teza I Cod procedură penală, care precizează că: «1) Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă: (…)b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege;», ceea ce presupune că Marcu Ion, Marcu Iasmin Sașa și Marcu Iugoslav Zoran nu au săvârșit fapta de care sunt acuzați”, au arătat avocații Raica și Boboșa.

Cei doi apărători au mai subliniat că părțile vătămate reținute în dosar sunt în număr de 19 și în niciun caz „aproximativ 100 de români, din zonele sărace ale Caraș-Severinului”. Numărul de aproximativ de 100 de părți vătămate fiind estimat într-una dintre declarațiile luate martorilor de către procurorul de caz. „De asemenea, din declarațiile atât a martorilor, cât și a părților vătămate din dosar, niciodată nu a reieșit că au muncit «în condiții grele, sub teroare și fără vreo șansă de evadare». Realitatea din dosar este că toate aceste părți vătămate au făcut aceste acuzații doar pentru a încerca să facă niște bani de pe urma clienților noștri. Mai mult, inculpata Ionela Secheșan, care a semnat acord de recunoaștere a vinovăției și a cărei poveste este expusă pe larg în articolul menționat, este singura condamnată pentru infracțiunile de grup infracțional organizat și trafic de persoane, prevăzute de art. 367, raport la art. 210 Cod Penal”, au adăugat avocații celor acuzați că ar fi constituit un grup infracțional organizat.

dacus 05 iulie 2024

Situația juridică este cel puțin ciudată în acest dosar, admit cei doi apărători, în condițiile în care inculpații reprezentați de aceștia au fost achitați pentru aceleași fapte pentru care inculpata Ionela Secheșan a fost condamnată definitiv în urma acordului semnat. „Concluzia este că actul de justiție, chiar dacă este foarte lent, în final aduce adevărul la suprafață”, au conchis Codrin Raica și Mircea Boboșa.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/