„Sclavi” din Caraș-Severin, exploatați până la epuizare în Cehia! „Mă bătea până când leșinam!”

Aproximativ 100 de români, în mare parte din zonele sărace ale Caraș-Severinului, au muncit aproape pe nimic, în condiții grele, sub teroare și fără vreo șansă de evadare, departe de casă, în Cehia, pentru niște indivizi din Radimna, care i-au dus de nas prezentându-le oferte de nerefuzat!

Iugoslav Zoran, Ion și Iasmin Sașa Marcu au fost trimiși în judecată de DIICOT pentru că ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane. Nu s-a întâmplat la fel și cu Ionela Secheșan (fostă Cîrpean), fosta concubină a lui Zoran, liderul grupului. Tânăra a ales de la bun început calea sincerității, semnând un acord de recunoașterea a vinovăției cu procurorul.

DIICOT reținuse că, în perioada ianuarie – noiembrie 2015, Iugoslav Zoran Marcu și Ionela Secheșan recrutau persoane din Caraș-Severin cărora le ofereau locuri de muncă în agricultură, în Cehia. Li se promiteau câte 75 coroane/oră. Oamenii care plecau să câștige o pâine departe de casă se trezeau însă „amendați” din diferite motive cu câte 1.000 de coroane, li se luau actele și dacă încercau să fugă erau bătuți. Au fost identificate 32 de părți vătămate, care au povestit anchetatorilor că ofertele celor doi erau foarte tentante: 1.000 de euro, cazare și mâncare gratis! Sortau cartofi. Asta în condițiile în care cei mai mulți care acceptau oferta de muncă proveneau din Bozovici, Anina sau Oțelu Roșu, zone cu probleme sociale și criză pe piața joburilor. Ajunși în Cehia, la Plzen, mărturisesc oamenii, s-au văzut obligați să muncească și câte 12 ore pe zi, în două schimburi, nu 8 ore zilnic, așa cum se înțeleseseră în țară cu Zoran Marcu și concubina acestuia. În plus, locuiau în condiții imposibil de suportat, câte cinci în camere de două persoane!

Când au reușit să scape din calvar și să revină în țară, unii dintre cei exploatați s-au plâns organelor de cercetare penală. Astfel, în 6 iunie 2017, sub coordonarea procurorului DIICOT, mascații au intrat peste familia Marcu. Ionela, concubina lui Zoran, a răsuflat ușurată, chiar ea fiind victima celui pe care DIICOT îl acuză că era creierul afacerii. Tânăra a povestit că, înainte să-și deschidă propria afacere, familia Marcu a lucrat în Cehia pentru un patron din Plzen. Acesta le plătea câte 500 de euro pentru fiecare om adus la muncă. Dându-și seama că ar putea copia rețeta de business și tot profitul să fie al lor, s-au apucat de recrutat forță de muncă din România pe cont propriu. Peste 100 de oameni din localități ale județului Caraș-Severin, din Cluj sau Gherla ar fi fost duși în realitate de Zoran la muncă în Cehia, în condițiile descrise de martori. Cel puțin așa a mărturisit tânăra.

Ionela Secheșan a început o poveste de dragoste cu Zoran pe când avea 17 ani. Un an mai târziu au plecat în Cehia. În 2013, Zoran Marcu a fost închis acolo pentru acte de violență, spune Ionela. „A fost violent cu mine în repetate rânduri. Chiar dacă am greșit față de oamenii care au venit în Cehia să muncească, consider că nu a fost cu intenție, de multe ori fiind eu însămi obligată de Zoran să fac ceea ce nu doresc și toți banii mei erau luați de către acesta. Nu aveam putere de decizie și oricum îmi era frică de el întrucât adesea era violent, agresându-mă atât fizic, cât și verbal. De multe ori mă bătea atât de grav până când leșinam!”, a declarat femeia.

gif card de energie dacus 1000x100

În februarie anul trecut, Tribunalul Caraș-Severin a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DIICOT Caraş-Severin cu inculpata Ionela Secheșan (fostă Cîrpean), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, precum şi pentru infracțiunea de trafic de persoane. Ca atare, a condamnat-o la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de 3 ani. În plus, pe durata termenului de supraveghere a fost obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Pojejena, pe o perioadă de 60 de zile. În cazul femeii era vorba despre șase dintre cele 32 de părți vătămate.

Cum concubina liderului grupului a recunoscut tot și a fost condamnată, era de așteptat ca pentru ceilalți inculpați să se lase cu pedepse și mai aspre. Numai că, surpriză maximă! Aceeași instanță, Tribunalul Caraș-Severin, a ajuns să-i achite pe cei trei inculpați, considerându-se că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Iugoslav Zoran Marcu, Ion Marcu și Iasmin Sașa Marcu au fost achitați pentru infracţiunea constituirii de grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, dar și pentru cea de trafic de persoane, în formă continuată. Instanța a lăsat nesoluționată acţiunea civilă.

Cu alte cuvinte, ceea ce ar fi făcut concubina lui Zoran Marcu este infracțiune. Ceea ce a făcut însă creierul afacerii nu e infracțiune, persoanele păgubite fiind trimise în instanțele civile să-și ceară drepturile. Ministerul Public a făcut apel, procesul fiind în derulare la Curtea de Apel Timișoara.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/