Surzi și muți! Audiențele la Primăria Lugoj, mutate forțat în mediul virtual, dar și acolo rămân fără răspuns

În condițiile în care Primăria Lugoj a suspendat de mult audiențele cu cetățenii, acestea s-au mutat în spațiul virtual. Nemulțumirile tot mai numeroase legate de aspectul orașului nu par să își găsească rezolvare, însă ele sunt vizibile aproape zilnic pe rețelele de socializare.

„Pulsul” Lugojului înregistrat în aceste condiții indică o preocupare generală pentru aspectul și curățenia orașului. Dintre multele mesaje, cel al Ilenei Seiceanu sintetizează cel mai bine starea de spirit: „Întotdeauna un oraș curat și îngrijit ne reprezintă identitatea. …din păcate ne lipsesc reperele elementare (murdărie la tot pasul, fără coșuri de gunoi, oameni fără bun simț, animale, ciori etc…). Mare tristețe!”. Pe aceeași lungime de undă este și Ioan Dumitriu, care spune că e nevoie de „coșuri stradale pentru gunoi, în inelele 2 și 3 ale orașului. Toată lumea aruncă pe jos, după ce caută (și nu găsește) vreun coș”.

Mizeria din tot orașul, câinii fără stăpân, străzile cu gropi, apa maro de la robinet dar, atenție, și „nesimțirea oamenilor” revin mereu în comentarii.

De altfel, reacțiile oamenilor confirmă articolele publicate în ultimul timp. Pentru Gheorghe Novac, prioritatea nr. 1 este: „Refacerea rețelei de apă potabilă, cu adevărat să fie potabilă, nu așa cum vine la robinet, fără presiune și cu dese întreruperi și de 10-12 ori pe zi”. Și Maria Sfetescu este de părere că problema principală este „apa potabilă, care acum nu este potabilă, este plină de impurități”.

Alte doleanțe sunt: un spital mai dotat, un pod nou și chiar un stadion nou, deși aici au apărut multe polemici vizavi de prioritatea unui asemenea proiect, în condițiile în care orașul are n probleme.

Nemulțumirile față de administrație sunt exprimate deschis. Avem nevoie de „un primar gospodar care să iubească în primul rând orașul și apoi pe el”, „un om căruia să îi pese de Lugoj și de oameni”, „administrație eficientă, om gospodar cu simț al răspunderii și al onoarei”, „o nouă administrație (consiliu local + viceprimar + primar), una eficientă. Orașul are multe probleme…”. În timp ce Adriana Corbeanu e de părere că e nevoie de „alt primar – unul liberal – vedeți cum arată orașele cu administrație liberală!”, un alt mucalit îl propune la cârma orașului pe… Rudolf Giuliani, faimosul primar al New Yorkului: avem nevoie „de Rudolph Giuliani… 3 mandate, bineînțeles cu echipa lui” (Gabriel Mihai Cioclov).

În condițiile în care edilul-șef a renunțat la audiențe, am mai reținut câteva sugestii interesante din spațiul virtual: „cred că aș forma o echipă de profesioniști (în cadrul Primăriei) care să se ocupe de accesarea fondurilor UE, după modelul celor din Oradea” (Sanda Voichița), „completarea Centurii de Vest ar facilita accesul la autostradă a drumurilor județene pe relația Știuca, Reșița, Pietroasa Mare, Buziașului, Jabăr” (Dan Nistor), „Curăţenie, educaţie, amenzi” (Mariana Mary) și „o școală nouă în Cartierul Stadion” (Florea Adina).

Dacian Olaru pune punctul pe i: „sunt foarte mulți oameni competenți în orașul nostru, dar nu au voie să conducă nicio instituție, doar pentru faptul că nu fac parte din mizeriile de partide care există la ora asta în România”.