Surpriză pentru melomani. Orchestra Filarmonicii Altenburg-Gera susține două spectacole la Timișoara

Iubitorii de muzică clasică au de ce să fie bucuroși, deoarece săptămâna aceasta Orchestra Filarmonicii Altenburg-Gera vine la Timișoara, nu pentru unul, ci două concerte. Primul va fi marți, iar al doilea, vineri. Deoarece capitala Banatului e înfrățită cu Gera, accesul la evenimentele culturale de excepție va fi gratuit.

Momentul ales pentru aceste spectacole nu e deloc întâmplător. Timișoara și Gera sunt înfrățite din 1998 și au avut interacțiuni politice, economice și culturale încă din anii 1970. Dar anul 2019 este punctul-cheie, deoarece se celebrează trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, moment care a eliberat și Germania de Est, iar apoi, prin cursul rapid al istoriei, și Banatul, de totalitarism. Nu doar Filarmonica din Gera vine la Timișoara, ci, la data de 13 noiembrie, Filarmonica Banatul va susține un concert comun cu cea din Germania.

Până atunci, mai întâi, marți, 29 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Filarmonicii de Stat „Banatul” va avea loc concertul Johannes Brahms (1833-1897): Concertul pentru pian nr. 1 în re minor op. 15 și Simfonia Nr. 1 în do minor op. 68, cu Bernd Glemser la pian și dirijor Laurent Wagner. Concertul din data de 29 octombrie este precedat de un moment artistic oferit de Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, moment care va aduce pe scenă compoziții semnate de Vasile Jianu, Petre Elinescu, Tiberiu Brediceanu și George Enescu.

Apoi, vineri, 1 noiembrie, de la ora 19.00 va avea loc, tot la Filarmonica de stat „Banatul”, „Concertul Orașelor Partenere”. Cu această ocazie va fi interpretată Simfonia nr. 3 de Gustav Mahler, cu participarea excepțională a Corului feminin al Filarmonicii Banatul Timişoara, a Corului de copii al Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” și a mezzosopranei: Aura Twarowska. Dirijor: Laurent Wagner. La ambele evenimente accesul e liber, dar se face pe baza unor invitații ridicate de la casieria Filarmonicii, luni, miercuri și vineri, între orele 10-14 și marți și joi, între orele 14-19.