Supraviețuiește Primăria Caransebeș cu un buget de avarie?

explo 1000x200

În semestrul al II-lea al acestui an Primăria Caransebeș va trebui să supraviețuiască cu banii din buget, în condițiile în care peste 2 milioane de lei au fost alocate în primul trimestru spitalului Municipal de Urgență. Primarul Felix Borcean așteaptă decontarea banilor de la Guvern și Uniunea Europeană.

S-au cheltuit foarte mulți bani cu achitarea carantinării instituționalizate a persoanelor venite din alte țări și se cheltuiesc în continuare bani cu achitarea facturilor la pensiuni pentru medicii și asistentele care lucrează în linia I și nu pot merge acasă pentru a nu exista pericolul infectării celor dragi, spune primarul Felix Borcean:

Sumele nu sunt deloc mici, două luni de carantinare a personalului medical costă bugetul local undeva la 100.000 de euro. Sper ca acești bani să se întoarcă la bugetul local prin DSP Caraș-Severin – Guvern, pe această filieră.”, spune Felix Borcean. Edilul mai afirmă că proprietarii de pensiuni așteaptă imediat plata facturilor, în 5-7 zile lucrătoare. În momentul de față, în Caransebeș, nu mai există persoane venite din afara țării carantinate, pentru că sigurul centru se află acum la Băile Herculane. Banii ar ajuta foarte mult bugetul de investiții al municipalității în condițiile în care nici încasările la buget nu sunt promițătoare, chiar dacă s-a prelungit perioada de acordare a bonificației de 10 % celor care achită taxele și impozitele integral, până la 30 iunie.

Înainte de criza COVID-19, bugetul Caransebeșului a fost aprobat la 62 de milioane de lei, la care s-au adăugat alte 2 milioane de lei excedent bugetar din 2019. Din acest buget cea mai mare parte din banii încasați în primul trimestru în sumă de peste 2 milioane de lei s-a cheltuit pentru Spitalul din Caransebeș, cu reabilitarea ambulatoriului și alte lucrări de reparații și modernizări. Menționăm că ambulatoriul a primit avizul Ministerului Sănătății la jumătatea lunii aprilie, iar după declarațiile de atunci ale lui Adrian Cican ar fi trebuit să devină operațional în momentul obținerii Autorizației Sanitare de Funcționare din partea DSP Caraș-Severin, în cel mult o săptămână. Între timp, Adrian Cican a fost revocat din funcția de manager. În mandatul lui Cican s-au realizat lucrări de reabilitare, modernizare și dotare în spitalul Caransebeș în sumă de peste 1 milion de euro, bani care au venit atât de la bugetul de stat prin reprezentanții din teritoriu, cât și de la bugetul local sau de la diverși agenți economici, asociații și persoane fizice din zona Caransebeș, a mai afirmat Felix Borcean, primarul Caransebeșului.