Suprataxarea căminelor de nefamiliști ale Moldomin S.A. nu rezolvă peisajul dezolant din Moldova Nouă. Care ar fi soluțiile?

La mai bine de un deceniu de la falimentul Moldomin S.A., industria mineritului din Caraș-Severin pare tot mai greu de resuscitat în lipsa unui investitor, în schimb aceasta a lăsat în urmă imagini desprinse parcă dintr-un film post apocaliptic, elocvente în acest sens fiind clădirile și terenurile aflate într-o stare avansată de degradare.

Din dorința de a rezolva problema clădirilor neîngrijite de pe raza orașului Moldova Nouă, administrația publică locală a decis, la finele lui 2018, să adopte rețeta suprataxării cu scopul de a-i determina pe proprietarii/administratorii acestora să ia măsuri de reabilitare și înfrumusețare. Din păcate, se pare că măsura nu a fost eficientă, lucru care poate fi observat cu ochiul liber, mai ales când intră în discuție căminele de nefamiliști ale societății miniere, cele care reprezintă o pată urâtă de culoare în ansamblul construcțiilor reabilitate recent.

Constatând că Moldomin S.A nu poate onora obligațiile în ceea ce privește reabilitarea clădirilor, cum de altfel nu poate achita nici măcar dările locale, Primăria orașului de la malul Dunării a venit cu o nouă propunere în fața ANAF-ului și a creditorilor solicitându-le acestora ca respectivele clădiri să fie trecute în patrimoniul administrației publice locale, fapt care să faciliteze accesarea fondurilor europene și, implicit, renovarea edificiilor.

„Nu știu dacă, în afară de administrația publică locală, cineva ar fi interesat de acele clădiri. Poate, dacă zona s-ar dezvolta, respectivele edificii ar putea fi transformate în spații de cazare, însă acest lucru este doar o supoziție. În toamna anului trecut, noi, reprezentanții Primăriei, am făcut demersuri către creditorii principali (ANAF și firma de insolvență) pentru a primi sprijin în procedura de preluare a celor două cămine de nefamiliști în eventualitatea că vom reuși să le expertizăm, să le reabilităm, să le găsim o întrebuințare. Poate am reuși să atragem fonduri europene, dar principalul lucru este să le ai în proprietate. În orice fel de fonduri, primul lucru care ți se cere este ca obiectivul respectiv să fie în proprietatea ta. Tot ce pot să spun este că, în permanență, se așteaptă un eventual investitor și prin contractul de vânzare să i se impună și renovarea clădirilor”, a explicat, pentru expressdebanat.ro, Laszlo Bencze, fost inginer în cadrul Moldomin S.A, actualmente răspunzător în cadrul Serviciului Urbanism, Cadastru, Agricultură al Primăriei Moldova Nouă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/