Mai puțin de jumătate dintre cadrele medicale din Caraș-Severin s-au vaccinat în faza întâi

În luna decembrie, circa 2.700 de cărășeni din sistemul de sănătate și din cel de asistență socială și-au dat acordul pentru vaccinare împotriva COVID-19. Totuși, doar 1.530 au fost imunizați în faza I. Restul s-or fi răzgândit…?

15 ianuarie 2021. Data pe care marii specialiști de la centru au anunțat-o ca dată de debut a fazei II de vaccinare anticoronavirus a fost aruncată ca o vorbă în vânt. Că doar la vorbe suntem cei mai buni, fie în campanie, fie în afara ei. Ne-am bătut cu pumnii în piept că în doar câteva zile ne vaccinăm tot personalul medical și pe cel din sistemul de asistență socială. Iată că au trecut deja 3 săptămâni de la prima doză administrată în România. Câte persoane eligibile pentru prima etapă s-au vaccinat? 168.705, ceea ce înseamnă 67,5% din cât ar fi trebuit.

În Caraș-Severin lucrurile stau și mai rău la această dată. În luna decembrie, 2.691 de angajați din totalul de 3.373 s-au înscris pe lista pentru imunizare. Câte persoane s-au imunizat până acum, în faza I? 1.530! Adică o medie de 96 pe zi, dacă luăm în calcul că primele doze în spitalele din Caraș-Severin au fost administrate în 31 decembrie. „Atâtea doze au cerut centrele de vaccinare din spitale”, ne dezvăluie Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin. Restul de 1.161 s-or fi răzgândit? E de înțeles că poate unii au mai fost bolnavi în perioada asta, or fi fost plecați prin concedii, cine știe… Dar totuși, atâția? În ritmul ăsta, când se termină faza I? Și dacă și populația de rând se va comporta la fel, ne vom întinde cu vaccinarea asta până la următoarea pandemie…

Este clar, faza I va continua în paralel cu faza II, pentru că sigur vor mai fi angajați din sistemul sanitar care se vor anunța pentru vaccinare pe parcurs. Cum rămâne însă cu dorința domnului Cîțu? Peste 10 milioane de vaccinați până în septembrie, dar noi am vaccinat la nivel național 170.000 în 3 săptămâni? Adică, în medie, 8.436 de oameni pe zi. Dacă o ținem tot așa, reușim să vaccinăm până în septembrie mai puțin de 2 milioane de oameni. Speranța stă în centrele de vaccinare. Când o fi să se deschidă, se va înghesui lumea să se vaccineze, nu-i așa? Aha. Cam la fel cum au făcut-o medicii și cum se pare că o vor face și profesorii, până la urmă, două meserii importante și influente din țara asta.

Cert este că, pentru faza II, vaccinarea nu va începe încă. Cel puțin nu în Caraș-Severin. Încă se mai caută personal, încă se mai amenajează pe ici-colo, prin punctele de vaccinare, încă mai e nevoie de avizare. Data preconizată pentru start – 24 ianuarie. Până atunci, spor la înscrieri, dragi români, dacă puteți! În prima zi, platforma de înscriere pentru vaccinare s-a blocat. Nu din cauza numeroaselor accesări, ci pentru că era încă în procesul de actualizare…