Supermarket-ul Lidl care dărâmă Confecțiile de la Renk nu e chiar o cutie!

Are nevoie Reșița de încă un supermarket? Merită oare să fie demolată clădirea Confecțiilor? Nu știm să mai construim și altceva în oraș? Deocamdată, părerile rămân împărțite!

Ridicarea unui nou magazin Lidl în Reșița, de data aceasta în cartierul Govândari, în locul unei jumătăți din clădirea fostelor Confecții, care ar urma să fie demolată, a fost supusă ieri dezbaterii publice. Arhitecții care au realizat proiectul au prezentat o serie întreagă de avantaje pe care le-ar avea orașul de pe urma realizării investiției. Aceștia au vorbit despre o construcție prietenoasă, total diferită de „cutiile” în care am fost obișnuit să vedem astfel de supermarket-uri, de o zonă deschisă, igienizată și care nu ar fi afectată vizual de un astfel de magazin, care ar dispune și de o parcare cu 130 de locuri. Și nu una oarecare, ci o parcare în care pot fi alimentate mașinile electrice. „Nu e chiar o cutie, iar investiția se ridică la câteva milioane de euro”, au explicat reprezentanții concernului german.

Primarul Reșiței, Nelu Popa, a încercat să negocieze folosirea parcării după închiderea programului supermarket-ului de către cetățenii din zona Renk, dar răspunsul a fost negativ. La fel întâmplându-se în orice alt oraș din țară. Edilul-șef a explicat pe înțelesul tuturor celor prezenți ce se propune de fapt la Renk: demolarea colțului clădirii în care au funcționat Confecțiile, clădire deținută de o firmă italiană, și ridicarea unui magazin Lidl. Nu ca acela de pe Valea Domanului, ci unul mult mai modern și mai frumos, în nota celui deschis recent lângă Timișoara, în Dumbrăvița. Arhitecta Ioana Mihăiescu a ținut să sublinieze faptul că „un oraș nu renaște dacă nu demolezi”, dar în același timp a avut mai multe observații.

1000x200 dacus 02

Reprezentanții unor ONG-uri și diverși cetățeni se opun însă vehement proiectului. Nu deschiderii unui magazin Lidl în zonă, ci demolării unei bucăți din clădirea Confecțiilor. „Noi nu suntem în stare să terminăm o grădiniță începută cu ani în urmă, dar dărâmăm o astfel de clădire!”, a fost remarca unuia dintre cei prezenți la dezbatere. „Eu sunt obosită de atâtea supermarketuri! Numai asta știm să construim în Reșița?!”, a adăugat altcineva din sală. Totodată s-a ridicat problema consecințelor economice pe care le-ar avea deschiderea unui nou supermarket peste drum de Kaufland. Unii dintre reșițeni se întreabă dacă nu cumva magazinele alimentare de pe Bulevardul Republicii se vor închide odată cu deschiderea celui de-al doilea supermarket pe o rază de mai puțin de 100 de metri.

La finele dezbaterii, primarul Nelu Popa a spus că ar opta pentru realizarea investiției, pe motiv că Reșița este într-un moment în care e nevoită să se mulțumească și să accepte astfel de supermarketuri, alternativa fiind doar niște clădiri vechi și goale. Până ca Lidl-ul de la Renk să devină certitudine, proiectanții sunt așteptați cu o machetă 3D, pentru ca toată lumea să vadă exact cum se va transforma intrarea în municipiu.

publicitate si promovare online banner maxagro