În Caraș-Severin autoritățile sunt pregătite să intervină în caz de pericole în această perioadă de vreme geroasă. Potrivit prefectului Matei Lupu, care a participat la o videoconferință pe această temă, în județul Caraș-Severin s-a semnalat cod portocaliu de vânt la înălțimea de peste 1700 de metri.
Deși vântul este în zona Munților Semenic și Muntele Mic, el afectează și alte zone din județ, spune prefectul Matei Lupu.
„Este vânt destul de puternic și în partea de sud a județului și de aceea suntem pregătiți și noi, ca la Ministerul de Interne, suntem oricând pregătiți să intervenim. Avem o atenționare de ninsoare moderată, dar din informările pe care le avem stratul de zăpadă maxim ar putea atinge între 15 și 20 de cm. În zona de munte ar putea să fie mai mare, dar suntem pregătiți. Pe Semenic în această zi nu au fost turiști și bate vântul, sunt minus 15 grade cu transport de zăpadă. Dacă ajungem în situația să întroienească zăpada, o să oprim circulația spre Semenic până când vom curăța drumul”, spune prefectul Matei Lupu.
Acesta face o analiză a vremii și pe Muntele Mic: „Pe Muntele Mic sunt acum 50 de turiști, este un vânt moderat, iar temperaturile înregistrează minus 15 grade. Pentru că sunt turiști, acordăm o atenție sporită, însă monitorizăm ambele stațiuni, iar în restul județului pot să spun că până acum nu avem probleme din punct de vedere al vântului, al energiei electrice sau al drumurilor blocate”.
Prefectul Matei Lupu a vizitat zona Muntelui Semenic de trei ori în perioada de iarnă și a observat că sunt câteva zone în care, atunci când bate vântul, zăpada este viscolită și se închide circulația pentru a nu exista probleme. „Trebuie văzut a cui este acel pământ, dar cred că dacă s-ar planta o perdea de copaci, s-ar rezolva această problemă. Acolo unde e pădure, unde există această perdea de pomi, nu se întroienește. Problema este cunoscută de ani de zile și eu cred că aceasta ar fi o soluție bună, dar până când vor crește acei copaci, se pot monta parazăpezi“, a mai declarat prefectul Matei Lupu.