Vot edificator în CSM: 6 la 1 împotriva revocării şefei DNA! Raportul lui Toader, votat doar de Toader!

Solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA a primit azi aviz negativ de la Secția pentru Procurori a CSM. Votul în şedinţa CSM a fost 6-1 împotriva cererii de revocare! Unicul vot „pentru” a fost exprimat de… ministrul Tudorel Toader!

„În ședința secției pentru procurori din 27 februarie 2018, Secția pentru procurori a decis respingerea solicitării ministrului Justiției cu privire la posibilitate revocării doamnei procuror șef. Prin urmare, avizul este unul negativ. În perioada următoare decizia va fi motivată, motivarea va fi una amplă, asumată”, a declarat vicepreședintele CSM, Codruț Olaru.

La ședința Secției pentru Procurori a CSM de azi, 27 februarie, ministrul Justiției a reiterat aşa-zisele motive care stau la baza cererii de revocare, iar procurorul șef al DNA Laura Codruţa Kovesi și-a expus punctul de vedere referitor la fiecare critică adusă de Tudorel Toader. Astfel, cele 20 de puncte din raportul acestuia au fost demontate de Kovesi punct cu punct!

„Motive nereale, nemeteinice, nedovedite în niciun fel!“

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat în fața procurorilor CSM că motivele invocate de ministrul Justiției „sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice, iar unele sunt simple susțineri care nu confirmă nimic din realitate.

Kovesi a precizat că în 2016 DNA a avut cele mai bune rezultate de la înființare până în prezent. „Raportul scris al ministrului justiției aplică retroactiv efectele unor decizii ale CCR (..) Reproșează unui magistrat că nu a prevăzut că urmează o astfel de decizie. Ca și când eu trebuia să știu că va fi declarat un conflict constituțional”, a completat șefa DNA.

De asemenenea, referitor la refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară de anchetă, Kovesi a precizat că a răspuns în scris forului, menționând că nu putea să prevadă decizia CCR care a stabilit că este un conflict de natură constituțională. „Ce ne facem cu magistrații care, zilnic, aplică dispozițiile din Codul Penal și Codul de Procedură Penală și văd că CCR decide că acele articole sunt neconstituționale? O să sancționăm toți magistrații că nu au prevăzut la momentul la care au aplicat acele articole?”, a spus Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a mai arătat, printre multe altele, că procesele pierdute de România la CEDO nu au legătură cu sentinţele pronunţate pe cazurile trimise în instanţă de DNA de când în fruntea acestei instituţii se află Kovesi! În plus, acele procese de la CEDO nu au condamnat activitatea procurorilor, cele mai multe dintre ele referindu-se la condiţiile de detenţie din România. Deci Tudorel Toader, a lăsat de înţeles Kovesi, a dezinformat în raportul său când s-a referit la sentinţele CEDO defavorabile României, acestea neavând în realitate nicio legătură cu activitatea DNA.

Toate voturile din CSM, împotriva revocării! Cu excepţia votului… lui Toader!

„Indiferent ce va decide CSM, ce va decide preşedintele, ce va decide Curtea Constituţională dacă va fi sesizată pe conflict, dezbaterea va continua privind managementul DNA”, a spus Tudorel Toader la finalul dezbaterii în cadrul căreia ministrul Justiţiei a avut un comportament autist.

„Discursul dumneavoastră poate fi seducător pentru cei care nu se pricep. N-am să dau acum replică la replică, categoric nu mă convingeţi”, i s-a adresat Toader şefei DNA, care nici în acel moment nu i-a rămas dator ministrului. „Eu nu sunt aici ca să vă conving pe dumneavoastrăţ Daca aţi fi vrut să vă conving, am fi avut o discuţie instituţionala prealabilă! Sunt aici ca să explic că ceea ce aţi prezentat în propunere nu este real şi nu are susţinere”, a replicat Laura Codruţa Kovesi.

Toţi membrii CSM cu drept de vot i-au dat în final dreptate şefei DNA, cu excepţia lui Tudorel Toader, singurul care a votat în favoarea revocării propuse de el însuşi! Votul în şedinţa CSM a fost, aşadar, 6-1 împotriva cererii de revocare!

Avizul CSM fiind consultativ, decizia privind cererea de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis. Dar avizul negativ dat azi în şedinţa CSM arată clar ce va urma. Iohannis o va menţine în funcţie pe Kovesi, iar „festivalul inculpaţilor“ va continua pe televiziunile prietene.

O demisie de onoare?!

După decizia CSM de azi, PNL a reacţionat prin purtătorul de cuvânt, Ionel Dancă. „După avizul negativ dat de CSM propunerii de revocare a procurorului șef al DNA, Tudorel Toader trebuie să-și dea demisia dacă mai are o urmă de onoare. Nici în fața CSM, Tudorel Toader nu a prezentat niciun motiv temeinic care să impună revocarea conducerii DNA. Dimpotrivă, cu fiecare intervenție publică se afundă tot mai mult în mocirla acuzațiilor lipsite de probe la adresa procurorului șef al DNA. A ales să fie în continuare de partea infractorilor. Așa nu mai poate continua mandatul de ministru al Justiției. Trebuie să plece imediat din funcție!”, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL.

 

Sursă foto: Mediafax.