„Suntem convinși că adevărul va ieși la iveală!”

Inspectorul școlar general, Nicolae Grindeanu, a explicat pentru Express de Banat faptul că instituția pe care o conduce a respectat metodologia atunci când a decis ca examenul de absolvire pentru Școala Postliceală „Carol Davila” din Caransebeș să fie mutat în județul Hunedoara. În plus, acesta susține că asupra sa nu s-au făcut presiuni politice, însă discuții pe tema școlii au avut loc în diverse cercuri.

Potrivit lui Grindeanu, instituția pe care o conduce nu este implicată în niciun fel de neregulă. „Această școală de la Caransebeș este doar autorizată pentru funcționare, și nu și acreditată. Inspectoratul Școlar are atribut doar pentru a aviza desfășurarea examenului de final pentru cursurile pe care le urmează elevii din instituția respectivă și nimic mai mult. Personalul care este angajat acolo, cum se derulează activitățile legate de taxa pentru cursant și toate celelalte elemente nu intră în atributul Inspectoratului Școlar. ISJ nu are niciun fel de competență pe această problemă. Evident, în legătură cu seria de absolvenți din 2014-2015, la ISJ a venit o solicitare pentru ca acest examen de final de absolvire să se desfășoare acolo unde este școala de care aparține cea de la Caransebeș, unde este această asociație, în speță, la Hunedoara, la Călan”, a explicat inspectorul general.

Acesta spune că, potrivit metodologiei, în cazul în care în județ există o școală similară, atunci examenul de absolvire trebuie să aibă loc tot acolo, însă, tot potrivit legii, se pot face derogări pentru că interesul inspectoratului școlar este ca toate activitățile didactice să se desfășoare sub semnul normalității.

„Având în vedere că la ISJ, prin luna mai, s-a primit o solicitare din partea școlii respective pentru a-și derula examenul de absolvire, nu în Caraș-Severin cum a fost repartizată, ci în județul Hunedoara, invocând faptul că singura școală autorizată din Caraș este Liceul Traian Lalescu, iar acolo ar fi fost eventuale conflicte cu fostul inspector general, Adrian Doxan, atât instituționale, cât și personale, eu redau exact din solicitarea pe care a făcut-o unitatea respectivă, la nivelul ISJ a apărut această problemă asupra căreia trebuia să decidem. Cine avea atribut pe această problemă a fost Comisia Județeană de Evaluare și Certificare, al cărei președinte este inspectorul general adjunct, doamna Rodica Vesa, și, evident, comisia a analizat toate aceste elemente. Și pentru că noi, la nivelul Inspectoratului Școlar, nu am avut niciodată niciun incident legat de examenele de absolvire pentru bacalaureat, evaluarea la clasa a VIII-a și orice alt examen, întotdeauna am mers pe linia să eliminăm orice suspiciune legată de condițiile de calitate în care s-ar desfășura acest examen. Și pentru că metodologia este unică la nivel național, absolut unică, fie că examenul se desfășoară în Caraș, fie că examenul se desfășoară în Hunedoara, Suceava sau orice altă parte, evident, în urma analizei, s-a decis să se dea aprobare pentru a se desfășura în județul Hunedoara, având la bază aceeași metodologie. Adresarea am făcut-o către instituția similară ISJ Caraș-Severin, care avea atributul de a-și organiza activitatea, solicitare care a fost acceptată”, a precizat Grindeanu, care susține faptul că în cazul în care ar fi apărut nereguli în organizarea concursului la LMF, atunci instituția pe care o conduce ar fi fost principalul responsabil, sens în care solicitarea s-a analizat în cadrul comisiei județene.

„Nici gând nu am plecat de la ideea ca examenul, desfășurându-se acolo, să fie legat de eventuale incorectitudini. Acesta nu mai era atributul ISJ Caraș-Severin, nu noi eram organizatorii. Dacă examenul de acolo s-ar fi desfășurat după alte reguli, atunci puteam să presupunem că în spate este altceva din punctul nostru de vedere. Mai departe, dacă sunt eventuale probleme, nu este atributul ISJ Caraș-Severin. Noi am fost introduși în această chestiune pentru avizare. Mai departe, legat de unele exagerări, ISJ nu că este deranjat, dar nu este corect pentru ISJ CS, care a vegheat în permanență pentru corectitudine, să fie introdus în această problemă. Noi suntem convinși că adevărul va ieși la iveală”, a precizat inspectorul școlar general.

Doar discuții, fără presiuni
Mai departe, Nicolae Grindeanu mai spune că asupra sa nu s-ar fi făcut nicio presiune din partea colegilor de partid sau a Ministerului Educației și Cercetării, însă discuții legate de Școala „Carol Davila” au avut loc.

„Nu a existat niciun fel de presiune politică sau din partea MEC legată de organizarea acestor examene în altă parte. Evident, în perioada respectivă, a lunii mai-iunie, am avut discuții posibile pe acest subiect, că nu suntem izolați, dar presiuni pentru a aproba/a viza examenul respectiv în județul x sau y, exclus!”, a spus generalul pentru Express de Banat.

Rămâi cu Express de Banat, vezi ce măsuri se iau împotriva consilierului juridic penal, care a jucat la două capete!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/