Pandemia se resimte din mai multe puncte de vedere care afectează sănătatea. Românii s-au dezobișnuit să facă mișcare și stilul de viață sedentar are efecte grave. Despre ce putem face ca să ne menținem starea de sănătate și despre disciplină am discutat cu Cezar Pomuț, antrenor personal și nutriționist.
Românii, la aproape un an și jumătate de pandemie, au trecut interesul pentru propria sănătate fizică pe plan secund. Chiar dacă fitnessul se bucură de un trend ascendent la nivel național, încă suntem departe de a vedea obiceiurile din străinătate cu privire la stabilirea unui orar de antrenamente. Totuși, din cauză că există o apatie față de statul între patru pereți, românii care sunt interesați de propria sănătate merg mai mult în drumeții și preferă sportul în aer liber. „Cumva, omul de rând a intrat într-o semi-depresie. A mâncat foarte mult fără să aibă o activitate fizică corespunzătoare. Există o creștere în România pe partea de fitness, nu suntem la nivelul pe care îl vedem dincolo dar, trendul este ascendent. Cred că oamenii sunt mai reticenți, poate speriați, cu noua situație a pandemiei, dar comparativ cu anii trecuți este mult mai puțină lume în sală. Nu știu dacă s-au reprofilat și fac alte activități, dar pe partea de fitness aș putea să spune că pandemia a avut un impact foarte mare. Procentajul celor cărora le este frică este foarte mic, dar fiind spațiu închis au mers spre zona de aer liber.”, ne-a povestit Cezar Pomuț, antrenor personal și nutriționist.
Cum putem să ne menținem sănătoși?
„Un om obișnuit trebuie să aibă o dietă echilibrată, adică să aibă un bagaj de cunoștințe care să îi permită să își contorizeze un număr de calorii corespunzător obiectivului său și să știe ce alegeri alimentare să facă, să cunoască informații despre macronutrienți și cum să îi urmărească. Cu toate astea, nu doar alimentația îți influențează modul în care arăți și te simți. Este vorba și de odihnă, însă fiind vorba de persoanele care stau mult la birou este și problema sedentarismului. Nu este strict nevoie să vii la sală, este nevoie să faci mișcare! Un lucru pe care îl recomand clienților mei care lucrează în diferite domenii, spre exemplu într-o banca sau corporație, ce implică munca la birou și statul pe scaun ore în șir, achiziția unui ceas ce iți readuce aminte o dată la ceva timp să te ridici sau să îți corectezi postura. Nu este întotdeauna o problema legată de greutate, durerile de spate vin și de la postura greșită creată de-a lungul anilor.”, a explicat Cezar.
Cum vor cei care apelează la tine să-i ajuți?
„De cele mai multe ori, oamenii nu prea știu ce vor. Unii îmi spun că vor să transforme grăsimea în mușchi, ceea ce este eronat. Nu poți să faci așa ceva. Este foarte important să te corectezi din punct de vedere alimentar, să te pui într-un deficit caloric și să arzi țesutul adipos care nu te încurcă doar dintr-un punct de vedere al sănătății, însă te încurcă și din punctul de vedere al construcției de masa musculara. Cumva, în momentul în care iau o persoană, mă uit la ea și încerc să văd ce își dorește. Spre exemplu am avut o persoană de peste 120 kg și avea cam 50 kg în plus fata de greutatea ideală. Mi-a spus că vrea să construiască mai multă masă musculară. Din punctul de vedere al sănătății stătea foarte rău. Începând colaborarea a trebuit să o educ și să o fac să realizeze că trebuie să slăbească înainte din țesutul adipos și apoi să construiască masă musculară. În proporție de 80% toți vor să slăbească, lipsa de mișcare este o caracteristică a secolului XXI. Ceilalți, în general băieții, vor să construiască masă musculară.”, a spus antrenorul.
Cum îi motivezi pe cei pe care îi antrenezi?
„Încerc să fiu foarte transparent, să discut și să înțeleg ce vor să obțină. Majoritatea își doresc lucruri superficiale, cum ar fi să arate bine pe termen scurt, să poată să meargă pe plajă sau să impresioneze pe cineva. Lucrurile astea nu contează și nu te motivează. Ai putea să mergi la sală o lună sau două, dar dacă este un lucru superficial nu te va motiva pe termen lung. Eu le creez un obiectiv mai bun, încerc să le transmit că sportul îi ajută din mai multe puncte de vedere, al sănătății, al posturii, al mentalității, te ajută să fii o persoană activă, fiind un stil de viață, cumva îți influențează și modul de a gândi pentru că îți schimbă atitudinea, deoarece înveți să investești timp în tine, disciplinându-te. La cei mai mulți reușesc să le schimb obiectivele. Eu nu cred foarte mult în motivație, cred în disciplină. Dacă îi aduci niște motive palpabile unui om, îi creezi si asiguri o rampă pentru a se țină de treabă. Dacă îi creezi și susții niște motive superficiale, la un moment dat va renunța.”, a încheiat Cezar Pomuț.