Virgil Musta despre valul patru: „E aproape imposibil ca toată Europa să fie cuprinsă și noi să scăpăm”

untitled design set 970x90 px

„Suntem într-un război atipic” – spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Cu toate că sunt voci care susțin că am luat o pauză de la pandemia de Covid-19, este puțin probabil ca valul patru să ocolească România.

„Valul patru a venit în Anglia, în Israel, în Grecia. Pentru că sunt țări cu un tranzit important. Anglia a fost acuzată de către experți și specialiști că, deși fiind vaccinați, trebuie să aibă responsabilitate mondială. Și nu poți să nu respecți regulile de prevenție nespecifice pentru că vin oameni din diferite colțuri ale lumii. Unde vaccinarea e dificilă, unde nu sunt bani pentru vaccin, unde educația populației e precară și nu acceptă vaccinul și practic tu reprezinți o bombă de contaminare. Vreau să oprim pandemia asta, dar este foarte important cu ce alegem să luptăm cu ea și ce efecte lasă asupra societății. Poate să lase multe traume, poate să ne sărăcească, e ca un război. Eu consider că suntem într-un război atipic.”, a spus Virgil Musta.

În România numărul de infecții pare să fie la un nivel scăzut și controlabil, dar este evidentă și o tendință de creștere. Continuarea va depinde de fiecare dintre noi, susține medicul.

„Cred că lumea va începe să se vaccineze când ajungem în cel de-al patrulea val. Deja am avut situații de pacienți nevaccinați cu forme severe de boală. Am avut decese, persoane care au spus că voiau să se vaccineze, dar nu au apucat. Lucrurile se vor accentua pe măsură ce numărul de cazuri va crește. E aproape imposibil ca toată Europa să fie cuprinsă și noi să scăpăm. Și românii circulă în Europa și europeni vin în România și astfel virusul se transmite. Contagiozitatea acestui virus Delta este cu 60% mai mare decât a virusului Alpha care și el era cu 50% mai contagios decât cel inițial. Virusul se transmite mult mai repede și este un pas de la transmiterea comunitară la creșterea în progresie geometrică a numărului de cazuri. De la 200 ajunge la 400 la 1000, 1.200.”, a spus doctorul Virgil Musta.

publicitate ziar expresb 1000x100

De altfel, medicul este de părere că în România procentul persoanelor vaccinate este unul mic din cauza faptului că nu există încredere în autorități.

„Avem 25% procent de vaccinare completă și 30, 30% vaccinare cu o singură doză. Nu ar fi atât de stringent dacă vaccinarea ar fi la persoanele cu risc, cu comorbidități. Tot statistica arată că doar 5% dintre persoanele de peste 80 de ani sunt vaccinate. La persoane între 70 și 80 de ani doar 9% și între 60 și 70 doar 15%. Stăm foarte rău la aceste categorii și acestea sunt cele care fac forme severe de boală și riscă să ajungă în spital și în ATI. Oamenii nu au încredere, poate nu se comunică bine. Există grupuri de antivacciniști care sunt profesioniști din punct de vedere al comunicării. Oamenilor le place să creadă mai mult fake news-urile decât veștile date de profesioniști și bazate pe statistici. Se știe că 5% dintre cei care fac Pfizer nu fac anticorpi și nu au imunitate. Dacă dai exemplu din acea categorie pare spectaculos (…) În România credibilitatea în instituțiile statului și în politicieni este foarte mică și eu cred că este principalul factor pentru care lumea nu se vaccinează. Prefer să cred ce zice vecinul care nu are nicio legătură. E grav că nu știu din ce interese a fost decredibilizat și corpul medical.”, spune medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/