Sunt din nou mulți migranți pe străzile din Timișoara. Presiunea la graniță nu e totuși la fel de mare ca anul trecut

migranti2

A crescut din nou numărul migranților de pe străzile Timișoarei. Dreptul la libera circulație nu le permite autorităților să le interzică prezența aici celor care au documente eliberate de alte centre de cazare din țară. Autoritățile locale sunt de părere că tragerea la răspundere a călăuzelor transfugilor este cheia pentru scăderea fenomenului migrației. 

De la începutul anului, polițiștii locali au depistat pe străzile Timișoarei aproximativ 250 de migranți care nu aveau documente asupra lor. Aceștia au fost preluați de reprezentanții Poliției de Frontieră.

Cel mai recent, agenții de la Locală au descoperit 84 de persoane într-o clădire dezafectată din Timișoara, jumătate dintre ei fără niciun fel de document de identitate. Cei cu documente au primit drept de ședere temporară în centrele de cazare din Galați, Șomcuța sau Suceava.

CITEȘTE ȘI: FOTO. Peste 80 de migranți au ocupat o clădire dezafectată din Timișoara

„Într-adevăr, este un număr destul de mare, nu cum a fost în primăvară, nici presiunea la granițe nu e la fel de mare ca atunci. Ei au schimbat oarecum și ruta, nu mai trec România – Serbia – Ungaria, ci merg Serbia – Ungaria direct, dar cu toate acestea există și o mare parte care merge prin Timișoara. (…) DIICOT a făcut câteva dosare importante de trafic de persoane, lucru care cu ani în urmă nu s-a prea întâmplat. E important ca acele călăuze să fie trase la răspundere pentru că dacă obstrucționăm persoanele care fac acest trafic și facilitează trecerea granițelor în mod ilegal atunci este clar că și fenomenul migrației va scădea. Migranții se duc acolo pe unde li se permite.”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.

La rândul lor, polițiștii de frontieră îi îndrumă pe solicitanții de azil cu documente temporare de identitate spre centrele de cazare din țară unde sunt înregistrați. Polițiștii spun că cea mai vulnerabilă graniță este cea cu Serbia. Așa că, la finalul lunii iulie, au suplimentat personalul de la vămi și au intensificat controalele cu ajutorul jandarmilor. Zona este, de asemenea, survolată de un elicopter.

Foto: Poliția Locală Timișoara