Sufletele nevinovate încă mai pot fi salvate! „Tabăra din inima satului”, o mare de credință și suport emoțional

moniom

Au râs, s-au jucat, au socializat și s-au legat prietenii pe viață. Copiii au redevenit copii și astfel, s-a scris încă o filă din frumoasa poveste intitulată: „Tabăra din inima satului”.

„Dacă s-ar putea, aș mai sta încă 10 zile în tabără! Atât de mult mi-a plăcut!”, este declarația unui copil care a cunoscut minunata lume, creionată de părintele Mihai Ciucur și armata de îngeri păzitori ce i-au fost de ajutor în tabăra organizată în cartierul reșițean Moniom, cea cu numărul 11 din ciclul celor 12 derulate în acest an, în județul Caraș-Severin.

Credință, sprijin emoțional, emoție pozitivă și bucurie, multă bucurie, elementele definitorii ale unei tabere care a avut darul să întărească și mai mult una dintre cele mai frumoase comunități, aceea a Centrului de Tineret Moniom. Peste 44 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 4/5 ani și până la 14 ani, alături de alți 25 de formatori și voluntari veniți din Caraș-Severin și Timiș s-au bucurat de 5 zile de basm, în inima satului, aproape de natură, de naturalețea tradiționalului și coordonați de oameni cu har, deschizători de drumuri în marea de incertitudini și probleme.

„A fost multă emoție pozitivă, bucurie! Un sentiment de solidaritate pe care l-am simțit. Am trăit comuniunea și comunitatea. Cred că după pandemie copiii au mare, mare nevoie de această socializare și au avut o șansă extraordinară să fie împreună. 

Cei mici s-au închis foarte mult în ei, s-au blocat. Nu mai știu să se exprime, să socializeze în mod liber. Față de acum doi ani se văd clar efectele pandemiei, pe toate planurile. Cred că trebuie o intervenție susținută. Nu putem să îmbunătățim în direcția aceasta decât dacă vom veni cu măsuri pe termen lung, pentru că cei mici sunt grav afectați. Până și zâmbetul le lipsește. Oricum erau afectați de tehnologie, iar pandemia a venit pe un fond în care erau deja marcați, dar acum ne trebuie sprijin pentru a dezvolta programe educaționale, pentru a putea să-i readucem într-o anumită stare de normalitate, o stare a copilăriei sincere.” a declarat părintele Mihai Ciucur, omul care a dat viață amplului proiect: Împreună pentru copiii noștri”.

moniom 3

Realizată cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și ATOR Banatul de Munte, tabăra de la Moniom a atras ca un magnet și copii noi, tot din aceeași comunitate reșițeană, dar care au făcut față cu brio tuturor activităților și atelierelor gândite pentru ei de către organizatori.

„Multă vreme de aici încolo, copiii vor mai vorbi despre această tabără, deși pentru mulți dintre ei nu este un lucru nou, deoarece participanții au mai fost în astfel de activități și a trebuit să ne reinventăm pentru că în ultimii ani le-am propus foarte multe activități și ateliere, iar acum a fost o provocare pentru noi ca să venim cu ceva nou pentru ei. Cam un sfert dintre cei prezenți au fost copii noi și asta este un semn bun pentru că și ei se vor alătura proiectelor de la Centrul de Tineret Moniom.

A fost o echipă puternică deoarece s-a lucrat pe trei nivele de vârstă, timp de 5 zile și am avut nevoie de resursă umană cu experiență. Suntem o mare comunitate și cred că împreună mai putem să salvăm ceva, pentru că vorbim de salvare, de suflete care pot fi păstrate în normalitate, să aibă speranță, nădejde că împreună încă mai putem face lucruri frumoase pentru copii.”, a mai precizat Mihai Ciucur.

tabara

În maratonul celor 12 tabare, cea de la Marga fiind ultima din acest an, s-au înscris aproape 500 de copii, din Caraș-Severin, iar cererile pentru organizarea unei astfel de tabere, și în alte localități din județ, nu se opresc aici.

„Noi ne dorim ca cei mici să rămână copii, să nu uite de copilăria și de tinerețea frumoasă despre care noi am vorbit în zilele de tabără, să rămână în firescul lor, să rămână în natural și să aibă încredere că experiențe pozitive, așa cum au fost cele din vară, se vor mai repeta. Ne vom întoarce în comunitățile lor pentru că proiectul „Împreună pentru copiii noștri nu este un proiect care se finalizează, ci va continua și se va extinde”.

tabara 4

Un aport foarte important l-au avut și părinții care de multe ori sunt veriga lipsă, după cum declară și preotul coordonator.

„Poate că nu ne-am făcut destul de mult timp pentru copii, dar vara aceasta părinții au demonstrat contrariul și pe unde am mers în județ am întâlnit părinți dornici să vină alături de noi. I-aș indemna să-și facă cât mai mult timp pentru sufletele micuților. Ei nu au nevoie numai de lucrurile materiale, cât au nevoie de timp de calitate și iată că biserica a făcut un lucru interesant la care puțini s-ar fi așteptat: în plan educațional a venit cu aceste produse în context non-formal care au reușit să adune părinții și copiii împreună. Și acesta este marele plus al taberei noastre.”, a concluzionat Mihai Ciucur.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/