Subprefectul Drăgănescu: „Nimeni nu a carantinat Timișoara! Sunt simple speculații care denotă apetitul pentru senzațional”

draganescu

Ovidiu Drăgănescu, subprefectul cu atribuții de prefect al județului Timiș, desființează afirmațiile primarului Timișoarei potrivit cărora orașul de pe Bega ar fi carantinat pe timpul nopții. „Sunt simple speculații care denotă necunoașterea legii și apetitul pentru senzațional”, a spus liberalul Drăgănescu.

Vă reamintim, primarul Dominic Fritz s-a declarat împotriva deciziilor luate de CJSU, potrivit regulilor naționale, ca Timișoara să intre într-o carantină de noapte, în weekend-uri. Fritz susține că restricții ar trebui aplicate doar persoanelor nevaccinate și a cerut imperativ Guvernului să ia măsuri în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Fritz nu vrea carantină de noapte, în weekend, la Timișoara: „Restricțiile sunt nedrepte”

„Nimeni nu a carantinat Timișoara! Sunt doar simple speculații care denotă necunoașterea legii și apetitul pentru senzațional. Regret că inclusiv primarul Timișoarei a afirmat acest lucru într-o postare pe FB. Pentru o minimă informare asupra ceea ce înseamnă carantinarea putea citi (n.r, Dominic Fritz) măcar site-ul primăriei pe care o conduce, unde se explică minimal, dar clar, ce este aceasta. Probabil, în acest caz, nu ar mai fi creat stupoare în rândul celor care-l urmăresc. Carantinarea se hotărăște în condițiile art. 7 și 12 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Un singur extras lămuritor: «Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea direcției de sănătate publică teritoriale și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică.» Ceea ce evident nu s-a întâmplat azi.”, a notat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Timișoara a fost primul mare oraș din România care a aplicat măsurile impuse de o incidență mai mare de 3 la mia de locuitori. Din 21 septembrie, în orașul de pe Bega se solicită certificatul verde în restaurante, cafenele, cinematografe, discoteci, baruri, respectiv la spectacole, festivaluri, nunti, botezuri sau conferințe.

De asemenea, operatorii din comerț/prestări servicii își vor reduce activitatea până la ora 18, în weekend, iar după ora 20 va fi obligatorie declarația pe propria răspundere. Rata de infectare în Timișoara, la această dată, este de 4,49/1.000 de locuitori.

CITEȘTE ȘI: Cine a impus carantina de noapte în Timișoara?! Premierul Cîțu, contrazis de fostul prefect Nemeth!

De asemenea, potrivit deciziei CJSU, din 23 septembrie se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spaţii publice, cum ar fi pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spaţii comerciale și unităţi spitaliceşti.

În Timiș, incidența a ajuns la 3,4 la mie. Pe lângă Timișoara, sunt 25 de localități cu rata peste 3 la mia de locuitori; în 19 dintre acestea, incidența este peste 4 la mie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/