Fritz nu vrea carantină de noapte, în weekend, la Timișoara: „Restricțiile sunt nedrepte”

relaxare

Primarul Dominic Fritz nu este de acord ca Timișoara să intre în carantină de noapte, în weekend, și a solicitat Guvernului ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile. „Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților”, a semnalat edilul-șef.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis, astăzi, ca Timișoara, precum și localitățile Dudeștii Noi, Giulvăz, Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc, Pădureni, Sacoșu Turcesc și Parța să intre în carantină de noapte, în weekend-uri, pentru că rata de infectare cu noul coronavirus este mai mare de patru la mia de locuitori.

Asta înseamnă că în zilele de vineri, sâmbătă și duminică magazinele se vor închide la ora 18.00, iar între orele 20.00 și 05.00 se va putea circula doar cu declarația pe propria răspundere.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, nu este de acord, însă, cu decizia luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Edilul-șef consideră că aceste restricții ar trebui să se aplice doar în cazul celor care nu s-au vaccinat.

Nu, nu sunt de acord! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din care nu mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naționale, Timișoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri. Restricțiile aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei și a scumpirilor, și învrăjbesc oamenii. În primăvară situația era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toți. Cer imperativ Guvernului, singurul decident în privința măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară. Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților. 97% dintre cei internați în luna septembrie la Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt nevaccinați”, a afirmat Dominic Fritz.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că este un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, pe care o consideră singura care ne poate scoate din pandemie.

Avem 230.000 de persoane vaccinate complet în județul Timiș și peste jumătate sunt din Timișoara. Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Și cu numărul de teste, că iarași județele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricții. Este timpul să acordăm recunoaștere, prin măsuri clare, responsabilității individuale și colective și să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleași restricții. Toată lumea știa că va veni încă o toamnă dificilă, și ne-am pregătit. Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de ”paturi” pentru că nu patul în sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timișoara, prin care furnizăm concentratoare de oxigen, gratuit și acasă, locuitorilor din întreg județul este, în continuare, activ. La fel și aplicația Pandemic Controller care leagă Spitalul Victor Babeș de medicii de familie pentru urmărirea pacienților cu Covid la domiciliu. Dar acestea sunt acțiuni de ameliorare a efectelor. Singura cale să prevenim internările la ATI și pierderea altor vieți, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricțiile generalizate, la fel ca și relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea”, a declarat Dominic Fritz.