În urma unui studiu realizat pe baza etichetelor de pe produsele de vopsea de ouă, care se regăsesc pe piața din România, a reieșit că 36% dintre ele au în compoziție E-uri, adică aditivi alimentari.
În total au fost analizate 61 de produse. Astfel, 57% dintre produsele studiate au avut în componență acid lactic (E270), 93% dintre produsele studiate au avut în componență azorubina (E122) și 10% au avut în componență benzoat de sodiu (E211);
„Vopseaua de ouă nu numai că ne influențează vizual și ne aduce poate o bucurie ca și coloristică o oului de paște, dar se transferă atât în produse în ouă sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă. Și nu necitind eticheta și nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influențează și prețul. Vopseaua de ouă poate să conțină până la 11 E-uri care ne influențează atât pe noi, copiii noștri, bunicii și musafirii noștri la masa de Paște. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă”, a spus Sorin Mierlea, președintele Protecției Consumatorului InfoCons.
Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire, produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 5 grame și 25 de grame. Capacitatea de vopsire a fost cuprinsă între 10 și 120 de ouă.
În urma centralizării datelor, s-a observat și în acest an o diferență foarte mică între gramaj, dar o diferență mare în ceea ce privește capacitatea de vopsire. Adică, cu 5 grame de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6 grame de vopsea de ouă se pot vopsi 30 de ouă, vopseaua fiind de la același brand. Astfel, cu o diferență de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă. De asemenea, există și alte branduri prin care se pot vopsi 12 ouă cu 7 grame de vopsea, respectiv 30 de ouă cu 10 grame de vopsea.