De ce a crescut numărul de infecții respiratorii? Explicația specialiștilor

Numărul de infecții respiratorii este în creștere în această perioadă. La începutul lunii, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, de exemplu, erau internați și copii cu gripă și sindrom febril.

Explicația este simplă, susține medicul timișorean Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

„SARS-CoV-2 este de 2, 3 ori mai transmisibil decât virusul gripal și în mod logic măsurile de protecție de anul trecut față de un virus mai transmisibil l-au ținut sub control și pe cel mai puțin transmisibil. Odată ce măsurile nu mai sunt, iar procentul de populație vaccinată pentru gripă este destul de redus, virusul gripal se propagă în populație și infectează. Este acesta un motiv în plus pentru cei care nu vor să se îmbolnăvească să poarte masca în special în spațiile închise aglomerate. Asta ca să rămânem sănătoși și să ne bucurăm de primăvară”, a spus prof. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Medicii recomandă ca, în cazul apariției unor simptome de viroză sau gripă, să se ia legătura imediat cu medicul de familie care poate recomanda un consult. Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, unde se prezintă pacientul simptomatic, folosind un test antigripal. Boala se tratează în spital sau la domiciliu cu medicație antivirală.