STUDIU. Omenirea ar putea fi nevoită să aștepte 400.000 de ani să intre în contact cu extratereștrii

deep sky astrophoto
po 1000x100px (3)

Oamenii de știință susțin că omenirea ar putea fi nevoită să aștepte 400.000 de ani pentru a primi un contact cu o civilizație extraterestră, potrivit unui studiu care a analizat civilizațiile extraterestre inteligente comunicante (CEIC), citat de Daily Mail.

Cercetătorii au ajuns la două scenarii: o perspectivă optimistă și una pesimistă. Scenariul optimist a fost de 2.000 de ani, iar cel pesimist de 400.000 de ani pentru a vorbi cu extratereștrii.

Oamenii de știință au anunțat recent că intenționează să transmită în spațiu un mesaj radio care să conțină locația Pământului, în speranța că acesta va putea fi recepționat și înțeles într-o zi de o civilizație extraterestră.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Acum, o cercetare separată a estimat cât timp ar putea dura până la stabilirea unui contact real cu extratereștrii.

În cel mai bun caz, experții de la Universitatea Normală din Beijing estimează că ar putea dura aproximativ două milenii, în timp ce, în opinia pesimistă, ar fi vorba de mult mai mult timp, mai exact 400.000 de ani.

„Fiind singura civilizație inteligentă avansată de pe Pământ, una dintre cele mai enigmatice întrebări pentru oameni este dacă existența noastră este unică”, au scris autorii Wenjie Song și He Gao în studiul lor, citat de Daily Mail.

„Motivul pentru care nu am primit un semnal ar putea fi faptul că durata de viață de comunicare a oamenilor nu este suficient de lungă în prezent”.

În ultimele decenii au existat numeroase studii privind civilizația extraterestră.

Un studiu anterior, publicat în 2020 de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, a estimat că este posibil să existe 36 de civilizații extraterestre inteligente comunicante (CETI) în Calea Lactee. Această cifră a provenit din calcule care implică istoricul formării stelelor galactice și probabilitatea ca stelele să găzduiască planete asemănătoare Pământului în zonele lor locuibile.

banner 970 x 250