Studenții timișoreni redesenează cea mai frumoasă stațiune a Europei! Promenadă și telegondolă deasupra Cernei, până la 7 Izvoare!

Stațiunea Băile Herculane are în sfârșit șansa de a-și recăpăta din strălucirea de altădată! După două decenii de jaf, nepăsare, haos și ridicare a kitch-ului la rang de artă, „Perla Banatului” se bucură de un facelift făcut de profesioniști!

Primarul Cristian Miclău și funcționarii Primăriei, împreună cu profesorii și studenții Facultății de Arhitectură din Timișoara sunt gata să finalizeze poate cel mai important lucru făcut pentru Băile Herculane în ultimii ani. Asta lăsând deoparte investițiile private făcute cu mult bun gust în mai multe hoteluri din stațiune. Administrația locală a cerut ajutorul specialiștilor pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal care să reglementeze și, totodată, să modernizeze și să schimbe aerul pe Valea Cernei. A ieșit ceva spectaculos. Deocamdată, pe hârtie. Urmează punerea PUZ-ului în dezbatere publică, aprobarea lui și mai apoi schimbarea radicală a unui loc fabulos, umbrit astăzi de o mulțime de kitch-uri, dovadă a fărădelegilor și intereselor meschine.

leader board 728 x 90 px

„Avem în derulare mai multe proiecte pe infrastructură, am constatat însă că am rămas în urmă din punct de vedere al agrementului. Am luat legătura cu cei de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara și am gândit împreună un PUZ care să rezolve și acest aspect. Îmi place ceea ce a ieșit, suntem în faza micilor detalii, în fază de avizare. În vreo trei luni cred că poate fi aprobat. În acest PUZ am cuprins zona de la Hotelul Golden Spirit până la Podul Roșu, dar vom continua până la 7 Izvoare. Pe malul Cernei vom dezvolta o zonă pentru balneo și SPA, vom amenaja amfiteatre, locuri deosebite de relaxare sau diverse activități pentru tineri sau turiști, între hotelurile Diana și Minerva e prevăzut un parc de aventură, dar cel mai mare impact cred că îl vor avea pasarela, promenadă pe luciul apei și gondola care va urma cursul Cernei până sus, la 7 Izvoare”, a dezvăluit primarul Cristian Miclău pentru expressdebanat.ro.

Gondola ar urma să asigure transportul turiștilor pe deasupra Cernei, ocazie cu care stațiunea poate fi admirată de la înălțime. Jos, pe luciul apei, se va întinde pe kilometri buni o punte suspendată, prevăzută în acest PUZ și cu trei puncte de trecere de pe un mal pe celălalt al râului. Apele Române, instituție de care depinde în mare măsură acest proiect, a validat deja viziunea specialiștilor. Cu alte cuvinte, se poate, nu e doar o schiță pe hârtie! În același PUZ e prevăzută o parcare supraetajată, dar, poate și mai important, un design pe care vor trebui să-l capete toate chioșcurile și magazinele din stațiune. Arată bine și se încadrează perfect în peisaj.

Mai trebuie spus că, în prezent, se modernizează complet Parcul Vicol, situat în fața marilor hoteluri, Dacia, Domogled, Afrodita, Minerva sau Diana. Și acesta a fost desenat spectaculos, vor exista mai multe fântâni cu jocuri fanteziste de apă, iar pentru amfiteatru există de asemenea un plan de reinventare. „Perla Banatului” are astfel șansa să strălucească din nou. A fost furată deja timp de prea mulți ani, dar ceea ce spunea cândva Împărăteasa Sisi poate redeveni realitate: Băile Herculane, cea mai frumoasă stațiune a Europei!