Studenții se întorc, treptat, în amfiteatre

upt studenti amfiteatru

Ridicarea stării de alertă de pe teritoriul țării înseamnă și revenirea studenților în amfiteatre. La Universitatea Politehnica Timișoara, cel de-al doilea semestru al actualului an de învățământ a început în sistem hibrid, cursurile desfășurându-se online, iar laboratoarele și activitățile aplicative față în față.

Din 9 martie, instituțiile de învățământ superior pot reveni la activități didactice cu prezență fizică. Dacă asta nu este posibil imediat, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual  – cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor – universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică.

Astfel, conducerea UPT a decis ca Senatul universității să emită o hotărâre, în urma consultării organizațiilor studențești, de trecere graduală de la sistemul hibrid actual la cel față în față. Până atunci, cursurile rămân în online, laboratoarele și activitățile aplicative – cu prezență fizică.

„Poate că unele dintre experiențele pozitive câștigate în această perioadă le vom păstra și în continuare, dar ne bucurăm în primul rând pentru încheierea pandemiei, iar în al doilea rând pentru faptul că vom putea relua activitățile în sistem față în față. În zilele următoare vom demara discuțiile cu studenții pentru asigurarea unei reveniri în cele mai bune condiții spre învățământul cu prezență fizică, adaptată specificului fiecărei facultăți.”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

UVT propune flexibilitate în procesul de reluare a activităților în format integral fizic

Cuib de vise 1000x100

Reluarea imediată a cursurilor față în față ar putea avea consecințe importante, sunt de părere reprezentanții Universității de Vest din Timișoara, mai ales în condițiile în care există în continuare un număr zilnic de cazuri de infectare cu Covid-19.

Astfel, UVT solicită Ministerului Educației să exprime o poziție oficială cât mai flexibilă în legătură cu maniera optimă pentru reluarea procesului educațional universitar în format integral fizic.

„Reluarea tuturor activităților didactice în format clasic depinde, totuși, de mai mulți factori, inclusiv cei care țin de disponibilitatea spațiilor de cazare studențești, de modalitățile de transport rapide, ori de contextul economic și contextul general social, care este dominat de războiul din zona Ucrainei. (…) Considerăm că o abordare în etape, decisă de senatele universităților în funcție de situațiile concrete din orașele și campusurile lor universitare, poate fi cea mai înțeleaptă manieră pentru reorganizarea activităților didactice, în noul context în care ne aflăm. Noile jaloane pe care senatele universităților le vor avea în vedere pentru trecerea de la activitățile online la cele în format clasic vor lua în considerare multitudinea de situații concrete în care se află studenții, cadrele didactice și personalul administrativ, dar și infrastructura și logistica din spațiile universitare.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/