Încep lucrările la primul centru de legume și fructe public din Timiș. Contractul a fost semnat în 2020

legume fructe

Consiliul Județean Timiș a semnat ordinul de începere pentru lucrările la primul centru de legume și fructe construit în regim public în județ, la Tomnatic. Etapele de întocmire a documentației au fost depășite, astfel că se poate lucra efectiv la ridicarea centrului, anunță CJT. 

Contractul care include atât proiectarea, cât și execuția se ridică la aproape 20,6 milioane lei. Acesta prevede și dotarea cu echipamente, precum linii de sortare, colectare și refrigerare. Antreprenorul are la dispoziție 20 de luni să predea obiectivul. Investiția este amplasată pe un teren de 11.500 mp, iar costurile cu utilajele și echipamentele tehnologice se ridică la peste un milion de euro.

„Ne dorim încurajarea producătorilor autohtoni, creșterea consumului de produse românești, cât și dezvoltarea micilor producători prin stimularea de noi afaceri și inițiative locale, pe cont propriu. În funcție de rezultate, vom construi astfel de centre și în celelalte bazine legumicole din Timiș.”, a declarat președintele CJT, Alin Nica.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Centrul de legume și fructe este destinat micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate: Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac sau Variaș. În urma investiției vor fi create 28 de noi locuri de muncă.

Contractul pentru proiectarea, execuția și dotarea centrului de legume și fructe de la Tomnatic a fost semnat în octombrie 2020. Centrul trebuia să fie realizat în 23 de luni, de la obținerea autorizației de construcție. În august 2021, autoritățile județene anunțau că nu s-au obținut toate avizele necesare pentru eliberarea acestei autorizații.

CITEȘTE ȘI: Contre între PNL și PSD în privința centrului de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic. De ce proiectul bate pasul pe loc?

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat, la cererea consiliului județean, de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului.

banner 970 x 250