Studenții mediciniști din Timișoara, chemați din nou să fie voluntari în spitalele Covid

octavian cretu rector Universitatea de medicina Timisoara

Rezidenții și studenții Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara sunt mobilizați din nou să vină în sprijinul cadrelor medicale de la spitalele în care sunt îngrijiți pacienții infectați cu SARS-Cov-2. Doctorii fac față cu greu solicitărilor din ultima perioadă, la fel și specialiștii Direcției de Sănătate Publică, sufocați de numărul mare de îmbolnăviri zilnice. 

Implicarea studenților de la UMF va fi similară cu cea din celelalte valuri pandemice.

„În prima fază s-au început mobilizările rezidenților pe specializările de boli infecțioase și pneumologie. Bineînțeles că a fost suficient doar pentru puțin timp, după care au început mobilizările pe medicină internă, cardiologie, dermato-venerologie și altele. În situația actuală este o mobilizare generală, aș putea spune, a întregului corp de medici – cadre didactice și medici rezidenți – și am ajuns iar în situația la care vom apela la studenții voluntari. Chiar în urmă cu o zi am primit ordinul ministrului secretar de stat Raed Arafat privind mobilizarea unui prim grup de studenți voluntari care au fost repartizați deja către anumite unități medicale. De asemenea, sunt mobilizați studenți și la Direcția de Sănătate Publică, nu doar de la noi, ci și de alte facultăți, de la Informatică, Statistică sau conexe care vor ajuta la raportare, fiind un număr foarte mare de cazuri ei sunt depășiți având foarte puțin personal și ei trebuie să facă și anchete epidemiologice și raportări și sunt sufocați la ora actuală.”, a declarat medicul Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.

Din păcate, valul 4 al pandemiei este mult mai intens decât cele anterioare, a mai precizat Octavian Crețu.

„Acest val pare a fi mult mai intens decât cele anterioare, din cauză că această variantă este mult mai contagioasă, chiar dacă nu neapărat cu consecințe mai grave, faptul că gradul de transmitere este mult, mult mai mare decât în celelalte valuri, evident că și presiunea asupra unităților sanitare care nu pot rula pacienții din cauza afluxului extrem de mare va fi uriașă în acest val și cu siguranță și rata de decese va fi mult mai mare pentru că ați văzut că s-a ajuns în situația în care sistemul sanitar este colmatat.”, a explicat rectorul UMF.

În ceea ce privește desfășurarea cursurilor la universitate, spre deosebire de anul trecut, când activitatea a fost trecută cu totul în online, de această dată, lucrările practice și stagiile se desfășoară cu prezență fizică.

„A trebuit și noi să ne realiniem legislația la prevederile directivei europene care specifică foarte clar că specialitățile reglementate – medicina, medicina dentară, medicina veterinară, farmacia și arhitectura – sunt obligate să desfășoare numărul de ore minim de 5.000 pe programă, în format fizic. Noi am lăsat la nivel de cursuri la latitudinea șefilor de disciplină modul de organizare al acestora, în sistem on site sau online, astfel încât să avem acea distanțare socială prevăzută de lege și ca să nu riscăm infectarea studenților și a cadrelor didactice, iar unde nu ne permitem să facem cursurile în sistem on site, le facem online. Lucrările practice și stagiile le vom face fizic. Și până la urmă e și normal, pentru că e foarte greu să faci medicina online. Lipsa contactului și interacțiunii cu pacientul e o tară în formarea unui medic.”, a concluzionat profesorul Crețu.

CITEȘTE ȘI: Epuizați și cu nervii la pământ. Medicii și asistenții de pe ambulanță înfruntă tot mai greu valul pandemic

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/