Studenții de la Universitatea de Medicină, voluntari la Spitalul „Victor Babeș”

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara se alătură luptei împotriva COVID-19. 20 de studenți în ani terminali vor ajuta la înregistrarea, testarea și triajul pacienților care ajung la Spitalul „Victor Babeș”. Ei vor lucra, sub formă de voluntariat, în ansamblul modular amenajat în curtea unității sanitare.

„Vor învăța absolut tot ceea ce au nevoie să știe pentru a face triajul bolnavilor, pentru a completa acte, pentru a vorbi cu pacienții. Mai avem încă 15 colegi în așteptare, asta dacă va mai fi nevoie de suplimentarea numărului de voluntari. Sperăm să îi degrevăm astfel pe medicii de aici de activitățile acestea de triere a bolnavilor.”, a spus Lieb Catarina, președintele Societății Studenților în Medicină Timișoara.

În prima zi studenții au fost instruiți cu privire la modul în care trebuie să se echipeze și să își dea jos costumul de protecție și au aflat ce vor face în zona de triaj a spitalului, acolo unde ajung pacienții transportați cu ambulanțele.

„Fiecare mână de lucru contează. Fiecare student care vine și este lângă un pacient infectat cu COVID-19, vorbește cu el, îi explică și îl ajută, este de un real folos. E foarte important să fim cât mai mulți în această luptă. Nu pot decât să le mulțumesc voluntarilor. Sunt un exemplu atât pentru colegii lor, cât și pentru tinerii din țara asta și sper ca împreună să depășim cu bine această perioadă.”, a spus dr. Monica Marc, medic pneumolog și coordonatorul echipei de voluntari.

Voluntarii au fost distribuiți în două grupe de câte zece persoane, vor lucra în ture de câte două săptămâni, zilnic, între orele 13.00 și 20.00 și îi vor ajuta pe medicii Spitalului „Victor Babeș” la realizarea examenului anamnezic, vor face recoltări biologice și vor înregistra și trimite date către pacienții infectați cu noul virus.

„Este puținul pe care noi, studenții, îl putem face. Ne simțim responsabili să îi ajutăm atât pe medici, sa ajutăm asistentele și mai ales să ii ajutăm pe pacienți. Nu aș fi putut să văd această situație trecând pe lângă mine și să nu fi făcut ceva.”, a mărturisit Victor Vuciu, student în anul V.

„Am venit pentru că ni s-a cerut ajutorul și așteptam de mult să fac acest pas. Suntem medici, vrem să ajutăm și nu putem sta deoparte.”, a spus Nadia Mîrc, studentă în anul V.