Puternic afectat de măsurile impuse de autorități în perioada stării de urgență, segmentul turistic ar putea primi o nouă lovitură odată cu explozia raportărilor persoanelor infectate cu noul coronavirus. Astfel, dacă în urmă cu câteva luni industria ospitalității se confrunta cu un dezechilibru, astăzi posibila repunere a lacătelor pe ușile restaurantelor ar conduce în mod indubitabil spre colaps financiar, după cum atrag atenția oamenii de afaceri din Clisura Dunării care au investit într-un astfel de business.
Cele preconizate de Petru Nicolae Furdui, primarul comunei Berzasca, comună aflată pe punctul de a fi declarată stațiune turistică de interes local în luna aprilie a acestui an, mai exact faptul că cele cinci luni de sezon în Clisura Dunării se vor reduce la trei, au cunoscut materializarea, destabilizarea în turism începând să fie resimțită prin faptul că turiștii nu s-au putut bucura de câteva zile petrecute în mijlocul naturii pentru a sărbători Paștele, ziua de 1 Mai sau Rusaliile.
Deși relaxarea măsurilor impuse de autorități în contextul COVID-19 dădea speranțe repunerii pe picioare a businessurilor din domeniul turistic, vremea frumoasă fiind propice pentru ca oamenii să nu renunțe la concedii, asta în ciuda faptului că nu puteau servi masa la restaurant, situația ar putea deveni cu adevărat dramatică pentru cei care au investit pe acest segment, raportarea celor aproape 3.000 de cazuri fiind echivalentul falimentului.
Marea dezamăgire a reprezentanților structurilor de cazare îi aduce din nou în prim-plan pe guvernanți, actualei puteri reproșându-i-se că nu a oferit nicio soluție concretă privind ajutorarea celor din industria ospitalității decât la nivel declarativ, din fotoliile călduțe ale politicienilor, situația oamenilor care ar putea rămâne fără locuri de muncă sau împrumuturile neacoperite ale celor care au căutat îmbunătățirea ofertei turistice nefiind resimțite aproape deloc.
Referitor la ce ar însemna o nouă închidere a restaurantelor, ca urmare a numărului tot mai mare al cazurilor de infectare cu SARS CoV-2, iată ce declară unul dintre operatorii economici pe segmentul turistic din zona Clisura Dunării:
„Din moment ce închiderea restaurantelor ne-a afectat când erau 50 de cazuri, acum, când avem undeva la aproape 3.000 de infectări zilnic, cred că vorbim despre o distrugere totală pentru HoReCa. Nu au venit cu o serie de măsuri concrete. Spre exemplu, guvernul austriac a emis vouchere care să trimită oamenii la restaurant. Asta înseamnă că fiecare membru al familiei a primit câte un voucher, în valoare de 50 de euro, pentru a merge la restaurant lăsând piața liberă, adică persoana/clientul a avut posibilitatea să hotărască la care restaurant să meargă. Această măsură înseamnă o măsură concretă. Guvernul României nu ne-a ajutat cu nimic. Cei mai mulți au trăit la un fir de păr. Puținele luni de sezon nu au permis câștiguri însemnate, încât să se poată trăi un an întreg. Părerea mea este că restaurantele ar trebui să funcționeze în continuare, sigur, cu respectarea regulilor. Vorbim aici despre distanțare fizică, despre igienizare etc. Altfel, ne-am confrunta cu un adevărat colaps financiar. Dacă ar fi să le transmit un mesaj celor care ne conduc, acela ar suna în felul următor: Nu vrem să ne «ucideți» de Crăciun, căci Paștele ni l-ați furat!”.
Sursa foto principal: bursa.ro.