„În cel mai rău scenariu, slujbele religioase vor fi oficiate de preot, doar în prezenţa dascălului”

Chiar dacă măsurile impuse de autorități pe timpul stării de urgență i-au ținut departe pe credincioși de lăcașurile de cult, motiv pentru care sărbătorile pascale din acest an au fost trecute sub umbrela atipicului, totuși redeschiderea bisericilor i-a bucurat pe oameni, aceștia fiind de părere că singura modalitate, dincolo de măsurile de protecție pentru a depăși sau a se adapta situației epidemiologice, este credința. Cu toate acestea, numărul crescut al cazurilor de infectare cu noul coronavirus ar putea schimba din nou datele problemei, în cel mai rău caz, slujbele urmând să se desfășoare doar în prezența dascălului, după cum dau de înțeles preoții.

Dacă, spre exemplu, în contextul unei incidențe de 1.5 cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, organizarea evenimentelor precum nunți, botezuri va fi interzisă până când situația va permite reluarea lor, în cazul slujbelor religioase, Ion Nedelcu, slujitor în cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă, a ținut să precizeze:

„Dacă ne vom confrunta cu o astfel de situație, va trebui să respectăm măsurile impuse de autorități la nivel de UAT. În ceea ce privește oficierea slujbelor religioase, acestea nu se vor anula. În cel mai rău scenariu, ele se vor oficia de către preot, doar în prezența dascălului, așa cum s-a procedat în perioada stării de urgență”.

leader board 728 x 90 px

Referitor la cum decurg lucrurile în momentul de față în cadrul lăcașurilor de cult, părintele Nedelcu a detaliat:

„Credincioșii vin la biserică, însă nu într-un număr foarte mare, așa cum se-ntâmpla înainte de pandemie. Sunt conștienți de amenințarea inamicului invizibil, motiv pentru care respectă toate regulile, ca de exemplu: portul măștii de protecție, păstrarea distanței fizice etc. Chiar le-am recomandat și i-am încurajat să se-nchine la icoane, dar fără a le săruta”.

Sursa foto principal: impact.ro.