Stresul întinde nervii cărășenilor la maximum! Ce boli predomină în Caraș-Severin și cum au evoluat acestea?

Analiza stării de sănătate a populației județului arată că locuitorii din Caraș-Severin sunt prea stresați. Ne îngrijorăm până ne oprim la psihiatru sau psiholog. Ce boli cronice sunt cele mai răspândite și cum au evoluat de-a lungul anilor?

Bolile cronice au reprezentat și reprezintă în continuare un segment important de activitate în cadrul serviciilor de sănătate. Analizând activitatea medicilor de familie s-a constatat ponderea principalelor boli cronice care afectează populația în intervalul 2014-2019. Pe durata perioadei analizate, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin constată că HTA (cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară), cardiopatiile ischemice și diabetul zaharat sunt cele mai frecvente boli întâlnite.

Cele mai multe cazuri în cadrul întregului grup de boli cronice în 2019 sunt cele de HTA, 52.303 de cazuri. Pe locul 2 se înregistrează 26.013 cazuri de cardiopatii ischemice, urmate de cele cu diabet zaharat, 11.213. Primele două tipuri de boli depășesc împreună 60% din totalul bolilor cronice situate pe primele 10 locuri, iar toate cele trei afecțiuni cronice depășesc 70%  din totalul celor situate pe primele 10 locuri.

După ce s-a analizat și stabilit preponderența bolilor, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin precizează în procente și evoluția acestora pentru același interval, 2014-2019. Toate cifrele sunt în creștere, astfel că, pe primul loc, cu o creștere de 41,46%, se află tulburările mintale. Se pare că stresul și scăderea inhibiției tradiționale privind accesarea serviciilor psihologice și psihiatrice dă statisticile peste cap. „Nu trebuie să vă panicați! Persoanele din Caraș-Severin au scăpat de inhibiții și au mers la medic. În 2010 erau foarte puțini oameni care apelau la specialiști psihiatri. Numărul oamenilor care încercă să trateze acest tip de boală a crescut; nu este o îngrijorare, doar dovada că oamenii au evoluat și merg la medici!”, precizează directorul DSP Caraș-Severin, Dan Miloș. Urmează afecțiunile cerebrovasculare, cu o creștere de 38,7%, bolile pulmonare, în creștere și acestea cu un procent de 25,6 %.

Cele mai probabile și importante cauze ale bolilor, conform specialiștilor, sunt: îmbătrânirea populației și creșterea stresului psihic la care este supusă populația din motive preponderent social-economice.

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin va continua monitorizarea evoluției acestor boli, precum și răspunsul sistemului de sănătate la evoluție.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/