Peste 10 milioane de lei pentru drumurile din Timiș, în 2020!

În acest an, drumurile comunale și județene din Timiș au primit de la autoritățile județene peste 10,7 milioane de lei, bani care provin din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată. Proiectul a fost votat în prima ședință de plen a CJT din acest an. Sunt ți localități care nu au primit bani, dar și localități care, la prima vedere, au primit sume prea mari.

În total, din 27 de milioane de lei primite de CJT pentru re-echilibrarea bugetelor locale, 10,7 vor merge la drumuri comunale și județene.  Proiectul de hotărâre de consiliu județean a dat naștere unor discuții în plen. Consilierul județean UNPR Viorel Matei a ridicat problema de ce unele localități foarte mici, cu drumuri pline de noroi, precum satu Nou sau Sarave, nu primesc nimic, în timp ce orașe cu drumuri asfaltate, precum Lugoj sau Sânnicolau Mare, au alocate sume importante. ”Apar Sânnicolau Mare, care e asfaltat tot,  sau Lugoj sau Buziaș. Și nu dăm unor alte comune, localități, să vadă și ei că îi băgăm în seama. Nu se poate rezolva. Aproape zece comunități nu primesc un leu, să-și pună o roabă. Și dăm acolo unde totul e asfaltat. Poate există în Sânnicolau Mare comuna Sânnicolau Mic”, a spus Matei, glumind puțin.

Aceeași nelămurire a avut-o și consilierul județean PNL Nicolae Bitea. Călin Dobra le-a explicat însă că e o problemă ce ține de documente, întrucât sunt localități care nu au drumuri comunale pe raza lor și deci, nu pot primi bani pentru ceva ce nu există în acte. Președintele CJT a spus că pentru echilibru, aceste UAT-uri au primit mai mulți bani pentru dezvoltare. ”S-a calculat în funcție de solicitările autorităților locale. Aici discutăm și de drumurile comunale. Sunt autorități locale care nu au, pe raza unității teritorial-administrative drumuri comunale, și atunci am sprijinit pe ceea ce înseamnă Dezvoltare, nealocându-le pentru drumuri comunale. S-a încercat, de fapt, un echilibru. Dar discutăm de sume foarte mici, 200-300 de mii de lei, pentru fiecare autoritate locală. E Foarte greu să faci o departajare sau să reușești un echilibru 100%”, a declarat Călin Dobra.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Timișoara nu va primi bani, și la fel nici alte comune. Nu au drumuri comunale Dumbrăvița, Jimbolia, Becicherecu Mic, Bucovăț, Cărpiniș, Cenad, Fibiș, Parța, Pesac și Voiteg. Printre localitățile care primesc cei mai mulți bani pentru drumuri regăsim Recașul, oraș ce primește 300 de mii de lei, sau Lugoj, cu 282. Sânnicolau Mare are alocați 121 de mii de lei.

publicitate si promovare online banner maxagro