Străzile Timișoarei nu sunt curățate așa cum trebuie. Primăria, avertizată să ia măsuri

Străzile din capitala Banatului sunt curățate în bătaie de joc, susține Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara. ONG-ul anunță că primăria nu are suficienți oameni pentru a verifica modul de lucru al operatorului de salubrizare, astfel că acesta nu-și face treaba.

Un semnal de alarmă privind modul în care este realizată curățenia stradală a fost tras de către Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara. Responsabilă de această activitate este firma Brantner, iar reprezentanții ONG-ului timișorean, format din aproape 3.600 de asociații de locatari și proprietari, susțin că au făcut numeroase sesizări la primărie, prin care reclamau modul în care este efectuată curățenia în oraș, dar situația nu s-a îmbunătățit.

De luni de zile am sesizat primăriei și arătat că nu se face curățenie conform graficelor de efectuare a curățeniei, dar primăria afirmă că, acolo unde constată că nu se face curățenie conform graficului, nu le acceptă plata. Aici este marea problemă, pentru că primăria efectiv nu are atâția oameni cât ar fi necesar pentru verificarea fiecărei străzi, dacă s-a făcut sau nu curățenie în ziua planificată. În aceste condiții, poate că firmei îi convine de minune să aibă un contract pentru o sumă de bani, să încaseze acești bani, cât timp primăria nu are resurse să verifice dacă s-a făcut sau nu curățenie. (…)  Întrebarea care se pune este cine face contractele de prestări servicii, de ce ele nu sunt publice și dezbătute public pentru ca cetățenii să poată să reacționeze atunci când constată că sunt „contracte cu dedicație”. Ne întrebăm de ce nu se analizează acele contracte și în cazul când sunt probleme să se găsească soluții de reziliere și de a se lua măsurile legale împotriva celor care au fost de acord cu aceste contracte”, a transmis FALT.

Reprezentanții ONG-ului timișorean spun că, după mai multe solicitări, au primit graficele de curățenie pe străzi. Astfel, FALT îndeamnă asociațiile care nu au la dispoziție aceste grafice să îi contacteze pentru a le putea oferi, iar în cazul în care constată că nu se face curățenie, să poată fi sesizată Primăria Timișoara.

Primăria se plânge, pe bună dreptate că nu are bani, dar atunci nu înțelegem de ce mai plătim această firmă, odată ce ea nu își face treaba și o facem noi, asociațiile. Considerăm că acești bani ar putea fi folosiți cu mai multă eficiență în altă parte”, a informat FALT.