Străzile problematice ale Reșiței își caută salvarea la „Anghel Saligny”

strada semenicului resita

Peste 100 de milioane de lei este suma pe care o așteaptă administrația locală din Reșița pentru reabilitarea și modernizarea mai multor străzi din oraș. Este vorba, printre altele, de artere din zona Govândari, Muncitoresc, Moroasa și din cartierele Țerova, Doman și Câlnic.

Peste 104 milioane de lei (TVA inclus) așteaptă administrația reșițeană din partea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru reabilitarea sau modernizarea unor străzi din oraș. Într-o ședință recentă, consilierii locali au aprobat depunerea cererilor de finanțare pentru mai multe tronsoane, din diverse zone ale municipiului.

Un prim proiect vizează reabilitarea aleilor Bazna, Felix, Buziaș și Herculane din Govândari. Este vorba de circa 1.440 de metri în total pentru care Primăria Reșița consideră că este nevoie de 25,43 de milioane de lei. Se au în vedere și trotuarele, accesul la proprietăți și locurile de parcare. Termenul de implementare este de 24 de luni.

Un alt proiect pentru care se așteaptă aproximativ 3,83 de milioane de lei de la stat presupune reabilitarea străzilor Rândul I, Ciocârliei, Semenic, Siret, Avram Iancu și Ceretului. În cele 17 luni de lucru ar trebui să fie gata 1.328 de metri de drum.

Și străzile Rândul II și Rândul III au fost cuprinse într-un alt proiect de reabilitare, cu o valoare totală de 8,99 milioane de lei, pentru a cărui finalizare se estimează că ar fi nevoie de 17 luni. Lungimea totală inclusă este de 1.981 metri.

Pentru străzile din Moroasa ar fi nevoie de 21,66 milioane de lei, estimează administrația locală. În proiect sunt cuprinși 3.722 de metri pe străzile Caen, Codrului, Moroasa, Căpitan Ioan Poptelecan, Ceahlău, Petru Maior, Ateneului, Zambilelor, Begoniilor, Viorelelor, Nalbelor, Bujorilor, Gheorghe Șincai și Cerna. Fiind vorba de o lucrare mai amplă, se presupune că ar fi nevoie de 43 de luni pentru finalizare.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Ceva mai puțin, adică 30 de luni, s-ar aloca pentru reabilitarea străzilor Mihai Viteazu și Someșului (549 de metri în total). Prețul se ridică în acest caz la 11,21 de milioane de lei. Pentru punerea la punct a străzilor Războieni, Călugăreni, Colonia Scânteii, Fragilor și Ponor, cu o lungime totală de 1.247 de metri, ar fi nevoie de 35 de luni și 8,23 de milioane de lei.

Tot prin „Anghel Saligny” speră Primăria Reșița să obțină 6,27 de milioane de lei pentru DALI și Proiect Tehnic în cazul trotuarului de pe partea stângă cuprins între Inspectoratul de Poliție Județean și strada Bielefeld, de-a lungul bulevardului „A. I. Cuza”. Lucrarea ar urma să fie gata în 6 luni.

Același program național ar trebui să rezolve problema străzilor și în cartierele Țerova, Câlnic și Doman. Aici se plănuiește modernizarea drumurilor pe o lungime de 16.510 metri, fiind nevoie și de lucrări de consolidare. Totul ar trebui să fie gata în 30 de luni, contra sumei de 23,54 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectelor ar fi de circa 110 milioane de lei. Primăria Reșița speră să obțină prin Programul Național de Investiții 104 milioane de lei, iar diferența ar urma să fie acoperită din bugetul local pentru fiecare investiție în parte.

banner maxagro