Majorarea facturilor la căldură, amânată pentru a doua oară. Explicația primarului Fritz

Primarul Dominic Fritz a luat decizia de a retrage pentru a doua oară de pe ordinea de zi a ședinței consiliului local proiectului de hotărâre care prevede majorarea facturilor la căldură și apă caldă. Edilul spune că societatea Colterm trebuie să răspundă la mai multe întrebări.

Proiectul de hotărâre care prevede majorarea facturilor la căldură și apă caldă a fost retras pentru a doua oară de pe ordinea de zi de către Dominic Fritz. La începutul plenului Consiliului Local Timișoara din această seară, edilul a explicat că a decis să ia această măsură pentru că societății Colterm i s-au adresat mai multe întrebări pe marginea documentului.

O să retrag de pe ordinea de zi proiectul cu gigacaloria, deși este urgent. După dezbaterea publică, Federația Asociațiilor de Proprietari din Timișoara a mai făcut o adresă scrisă cu o listă lungă de întrebări. Știu că și unii dintre dvs. mai au întrebări. Vreau să dăm șansa ca Colterm să răspundă la toate în scris, ca să clarificăm totul. În plus, chiar astăzi au mai fost niște discuții cu Asociația Municipiilor din România despre felul în care Guvernul va finanța din bugetul de stat termoficarea în iarna asta. Știți foarte bine că săptămâna trecută a fost votată și legea plafonării, care prevede și o parte de subvenționare direct către UAT-uri pentru termoficare. Nu vrem să trecem peste aceste lucruri și să fie totul exact. Pe fond, va trebui să existe o majorare, pentru că altfel este foarte greu să acoperim costurile. Este foarte clar că costurile actuale sunt mult mai mari decât tariful plus subvenția. Mesajul meu este că va rămâne o majorare a tarifului”, a declarat Dominic Fritz.

Dan Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar al Timișoarei, i-a solicitat edilului ca prețul gigacaloriei să fie recalculat la Colterm. „În forma în care el este acum, chiar cu sprijinul guvernului, nu doar Coltermul dă faliment, ci și familiile care sunt încălzite, cât și primăria”, a semnalat Dan Diaconu.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Primarul Timișoarei a răspuns că indiferent dacă acest preț va fi recalculat, abonații Colterm tot vor trebui să plătească facturi mai mari la căldură și apă caldă.

Eu nu am nevoie de o metodologie ca să văd cât ne costă Colterm în aceste luni. Eu știu câți bani intră în fiecare zi la Colterm prin încasările lor de la populație și câți bani eu încerc să strâng prin toate sertarele din contul primăriei ca să putem plăti facturile zilnice. Speranța că un alt calcul va duce la un preț miraculos de mic nu este neapărat fondată în realitatea contabilă pe care o trăim zilele astea. Vreau să dau Coltermului o șansă să răspundă la toate întrebările”, a explicat Dominic Fritz.

banner maxagro