În scopul protejării zonelor, dar și al refacerii biologice a resurselor acvatice vii, potrivit Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, s-au instituit măsuri de prohibiție pentru pescuitul comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie – 9 iunie, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie – 9 iunie.
Pescuitul sportiv, efectuat în scop de agrement sau performanță, este considerat o activitate necomercială. Cu toate acestea, e nevoie de permis de pescuit recreativ sportiv nominal, document eliberat de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură și, evident, de viza Serviciilor Teritoriale ale Poliției de Frontieră (Caraș-Severin, Timiș, Mehedinți). În lipsa avizării permisului de către organele competente, cuantumul amenzilor variază undeva între 100 și 1000 de lei, iar pescuitul fără permis constituie contravenție, amenda fiind de 300-600 de lei și confiscarea bunurilor acvatice.
Weekendul trecut, în 21 aprilie, mai mulți pescari din județele Caraș-Severin, Timiș și București au profitat de vremea frumoasă și s-au bucurat de ultimul fir întins, înainte de prohibiție, în zona Clisurii Dunării. Deși conștienți că, o perioadă de timp, nu vor mai putea pescui pe teritoriul României, tot mai mulți dintre ei nu vor renunța la a pune mâna pe undiță, însă pe teritoriul vecinilor sârbi, unde, spun ei, pescuitul nu este interzis niciodată.
În momentul în care se eliberează permisul de pescuit, acesta vine însoțit de o ilustrație în care sunt prezentate diferitele specii de pește și cu menționarea perioadei în care nu ai voie să prinzi în cârlig specia respectivă de pește.