Stimulent de risc pentru cadrele didactice şi personalul auxiliar din „prima linie”! Sumele variază între 2.000 şi 1.500 de lei lunar

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Personalul din învățământ care participă la cursuri „față în față”, atât pe timpul stării de urgență, cât și pe timpul stării de alertă, va fi beneficiarul unui stimulent de risc, sumele alocate în acest sens fiind de 2.000 de lei/lună pentru cadrele didactice, respectiv 1.500 de lei/lună pentru personalul nedidactic. Proiectul de lege a trecut ieri, 13 octombrie, de Camera Deputaților, acesta obținând 158 de voturi pentru, un vot împotrivă și alte 77 de abțineri.

Inițiativa legislativă aparține PSD, stimulentul de risc fiind considerat o măsură cât se poate de corectă față de viitorii beneficiari – cadre didactice, personal didactic auxiliar și cel nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior – cei care, după medici, se luptă pentru îmbunătățirea calității actului educațional, performanța și profesionalismul în diferite domenii de activitate fiind esențiale pentru viitorul României.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, prevede textul.

Proiectul de lege nu a scăpat de critici din partea celor aflați la putere, liberalii, cei care, alături de tabără USR, s-au opus inițiativei, acuzându-i pe social-democrați de iresponsabilitate, populism, întrucât, spun ei, proiectul de lege nu ar avea o sursă de finanțare. Mai mult decât atât, PNL a mai dat de înțeles că bonusurile din învățământ ar avea iz politic, miza eforturilor în acest sens fiind de fapt alegerile parlamentare din această iarnă.

Muzeul TM

În replică, deputatul Alfred Simonis a subliniat: „Este o iniţiativă a PSD prin care se face dreptate în sistemul naţional de educaţie. Această iniţiativă încearcă să-i ajute pe dascăli, astfel încât aceştia, atunci când fac cursuri în clasă, să-şi cumpere măşti, dezinfectanţi, dar şi să facă cursuri online. Această sumă de 2.000 de lei pe lună nu este suficientă, dar este un prim pas”.

Sursa foto principal: bursa.ro.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/