Reguli noi de funcţionare a unităţilor HoReCa pe timp de pandemie

În ideea de a veni cumva în sprijinul celor care activează pe sectorul HoReCa, fără însă a expune populația îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în cursul zilei de ieri, 13 octombrie, un set de măsuri care reglementează modul de desfășurare a activității în industria ospitalității, totul în funcție de incidența cazurilor de COVID-19.

Conform Hotărârii nr. 49, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, va decurge după cum urmează:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;

– este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

De asemenea, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se va desfășoara astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;

– doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde, acolo unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

În situația în care activitatea operatorilor din acest sector este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu se consumă în spațiile respective.

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum șase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Sursa foto principal: zcj.ro.