Numărul şcolilor din Caraş-Severin care îşi închid porţile a ajuns la 60

Dacă, la începutul săptămânii, 15 unități de învățământ au fost nevoite să aplice modul de predare online, ca urmare a respectării scenariului roșu, astăzi, potrivit celor mai recente date, numărul unităților școlare care vor intra sub incidența aceluiași scenariul este de patru ori mai mare, ceea ce-nseamnă că elevii și dascălii din cadrul celor 60 de școli vor folosi tehnologia modernă pentru a ține pasul cu materia.

Potrivit ISJ Caraș-Severin, 270 de unități de învățământ, dintr-un total de 409, vor funcționa pe scenariul verde, alte 77 școli și două cluburi ale elevilor se vor adapta modalității de predare specifice scenariu galben, în timp ce 60 de școli vor funcționa pe scenariul 3.

Decizia de a închide cele 60 de unități de învățământ este fundamentată pe informarea Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, precum şi pe baza propunerilor de funcționare aprobate prin hotărârea Consiliilor de Administrație a unităților de învățământ nominalizate anterior.

leader board 728 x 90 px

Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au ținut să precizeze și motivele pentru care s-a luat decizia trecerii în scenariu roșu a celor 60 de școli. Astfel, șase dintre acestea au la bază cazuri confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2, atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadre didactice, celelalte 54 – din cauza ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori în localitate.

În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unitățile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online.

Referitor la situația cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în școlile din Caraș-Severin, lucrurile se prezintă după cum urmează:

– un elev, patru cadre didactice și un număr de două persoane din cadrul personalului auxiliar și nedidactic a avut nevoie de spitalizare;

– 52 de elevi se află în izolare la domiciliu/carantină, în timp ce numărul cadrelor didactice în acest caz este de 29, dinte care zece au ales să predea online, și 19 să intre în concediu medical, la fel cum au ales alte cinci persoane din cadrul personalului nedidactic.

În Caraș-Severin, 14.331 de elevi participă la cursuri exclusiv online.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat și trecerea pe scenariul roșu, cursuri exclusiv online, pentru toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Reșița, pentru o perioadă de 14 zile, până pe 27 octombrie, din cauza ratei incidenței cumulate de cazuri care a depășit pragul de 3 la 1.000 de locuitori. Aceeași măsură se va aplica și pentru școlile din Târnova și Lupac. Pe scenariul roșu vor funcționa, pentru următoarele 14 zile, și două clase de la Colegiul Național „C.D Loga” din Caransebeș, o clasă I și o clasă a XI-a, din cauza izolării unei învățătoare (contact direct al unei persoane confirmate pozitiv), respectiv infectării cu virusul SARS-CoV-2 a unui elev.

În alte cinci localități: Caransebeș, Tirol, Copăcele, Zorlențu Mare și Slatina-Timiș, unde a fost depășit pragul de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori, toate unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul galben, alternativ, jumătate de clasă online, cealaltă jumătate, „față în față”.

Sunt și localități unde incidența cazurilor a scăzut, așa că CJSU a decis revenirea la scenariul verde pentru mai multe unități de învățământ. Este vorba despre: Liceul Tehnologic „I.C Buracu” din Prigor, Școala Gimnazială din Gârnic, Școala Profesională Agricolă din Cornereva, Grădinița cu Program Prelungit și Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Christina”, ambele din Bocșa, și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 din Oravița.

De asemenea, în contextul închiderii școlilor, elevii trebuie educați și supravegheați astfel încât să nu se adune în grupuri, afirmând clar că școlile au fost închise tocmai pentru a evita aceste adunări.

Sursa foto principal: formaremedicala.ro.