Știați că există Monitorul Prețurilor? Puteți verifica cât costă produsele alimentare din marile supermarketuri

supermarket ged26cc3b5 1280

Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare este o aplicație on-line, lansată de Consiliul Concurenței, care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalii comercianți cu amănuntul din toată țara.

Datele din Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare sunt încărcate de lanțurile de magazine care participă la proiect: Carrefour, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl, Cora și Auchan.

publicitate online in ziar Express de Banat

Astfel, prețurile trecute în aplicație trebuie să fie aceleași cu cele afișate la raft. Dacă vedeți diferențe, puteți sesiza Consiliul Concurenței.

Tocmai pentru neconcordanețele dintre prețurile practicate și cele declarate, lanțul Mega Image a primit o amendă de 2 milioane de euro.

„Consiliul Concurenței a sancționat Mega Image cu amendă în valoare de 10,08 milioane lei (aproximativ două milioane euro) pentru furnizarea de informații inexacte privind prețurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui”, a transmis Consiliu Concurenței.

În cazul prețului mediu lunar al uleiului de floarea soarelui de 1 litru, din prima parte a acestui an, rezulta că Mega Image practica cel mai mic preț la raft dintre retailerii analizați, de 3,69 de lei/litru, preț afișat și în aplicația Monitorul Prețurilor. Produsul nu se regăsea, însă, în magazine la prețul indicat.

„Prin transmiterea de informații greșite, Mega Image a indus în eroare autoritatea de concurență, dar și consumatorii care folosesc Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare pentru a afla unde pot găsi prețurile cele mai mici pentru produsele dorite. Am sancționat compania pentru nerespectarea procedurilor impuse de lege și, de asemenea, vom fi atenți ca românii care utilizează platforma online să aibă acces, în continuare, la prețurile corecte transmise de companii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Decizia de sancționare va fi publicată pe site-ul autorităţii naționale de concurenţă, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial.